Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Mýty Američanů se odrážejí v kuchyni

Česko

UKÁZKA Z KNIHY O VĚDĚ

Některé americké kmeny spojují pečené maso se životem v divočině a s mužským pohlavím, vařené pak se životem ve vesnici a se ženským pohlavím. Amazonští Yaguové maso vaří nebo udí. První metoda náleží ženám. Když jsou ale muži na lovecké výpravě nebo i ve vesnici, jsou-li jejich manželky pryč, maso si udí.

Finský etnograf Rafael Karsten říká o Jívarech, že „maso dávají vařit do hliněného hrnce nebo je opékají nad ohněm. Tu druhou metodu používají, když táboří na lovu, rybolovu nebo při jiných pracích, a pouze ji také může ve vší slušnosti používat muž. Vaření jídla ve vesnici přísluší výhradně ženám, proto muž nedává vařit nic s výjimkou odvaru z tabáku nebo jiných kouzelných rostlin“. Cubeům připisují odborníci „systém obvyklý v tropickém pralese: ženy jídlo vaří, muži pečou v peci nebo na ohni“.

V trumaiské vesnici, jak říkají Robert Murphy a Buell Quain, „se o pečení masa starají výhradně muži, i když ženy jim někdy pomáhají. Téměř veškeré jídlo se však vaří, z čehož plyne, že kuchyňské práce zde zastávají především ženy“.

Na severozápadě Severní Ameriky Ingalikové rozlišovali potraviny podle toho, zda byly svou povahou vhodné k vaření, nebo pečení: „První metoda se vztahovala na jídlo připravené doma, druhá, s výjimkou několika druhů ryb, na jídlo v kočovnickém tábořišti.“ Jejich východní sousedé Tananové, kteří jedli téměř vše vařené, však ponechávali starost o kuchyni mužům. Tento neobvyklý životní styl patrně sdíleli i jiní severní Athapaskové: Ahtenové, Tanainové i někteří Kutchinové, přestože jiné skupiny, ač blízké svými zvyky, jazykem i kulturou, jako Chadalar-Kutchinové a Loucheuxové, kuchyni svěřily ženám.

Assiniboinové, mluvící siouanským jazykem, ve své kulinární praxi převrátili běžnou konotaci pečeného a vařeného. O to je zajímavější, že se u nich setkáváme s postoji podobnými postojům Athapasků: „Když byli muži ve válce..., jedli vařené jídlo. Ženy tuto metodu nikdy nepoužívaly; pro ně bylo běžné pečení masa na rožni nakloněném nad ohništěm... Kdysi vyráběli a užívali hliněné nádoby..., ale používali je pouze muži,“ uvádí antropolog Robert Lowie.

Knihu francouzského antropologa a filozofa Clauda Léviho-Strausse nazvanou Mythologica vydalo nakladatelství Argo. Text vybrala a zkrátila redakce LN.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!