„Obdrželi jsme výsledky z Krajské hygienické stanice, které prokázaly, že ke kontaminaci masa došlo v provozovně,” řekla serveru Lidovky.cz mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.
Kebab, většinou zmražený a s fosfáty. Co je v pochoutce, která poslala do nemocnice desítky lidí |
Kdo přesně nese zodpovědnost za přiotrávení 77 lidí, kteří museli být ošetřeni v nemocnici, zatím není zřejmé. „Míra zavinění konkrétních osob je předmětem dalšího šetření,” dodala. Případ policisté vyšetřují pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.
Zkažené jídlo se objevilo v provozovně rychlého občerstvení Maxim v historickém centru Hradce Králové počátkem června. V tamní nemocnici během dvou dnů značně přibylo přiotrávených lidí, kteří si stěžovali na zdravotní potíže po návštěvě tohoto fastfoodu.
Provozovatel následně kamenný obchod s výdejem občerstvení z okénka na ulici sám uzavřel. „Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu Krajské hygienické stanice,“ uvedla tehdy po kontrole bistra mluvčí instituce Veronika Krejčí.
Kauza přiotrávení lidí z kebabu zaujala i komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Na svém facebookovém profilu po zmedializování případu napsal, že v kebabu z královéhradeckého bistra byl jed. Zároveň vznesl otázku, kdo jej tam dal a proč.
Vycházel přitom z reportáže v rádiu, v níž náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeněk Tušl uvedl, že v masu byl patrně toxin. Tušl následně ve vyjádření pro iDnes.cz vysvětlil, že toxin je skutečně jed, ale produkují jej bakterie. Maso tak nebylo otráveno úmyslně.