130 let

Pivnice Masné krámy otevírá

Česko

ČESKÉ BUDĚJOVICE Tak jako děti netrpělivě odečítají dny zbývající do štědrovečerní nadílky, mohou nyní pivaři začít odečítat posledních sedm dní před otevřením legendární českobudějovické pivnice Masné krámy. Po dlouhých pěti letech se totiž 5. prosince znovu otevřou návštěvníkům brány restaurace, která, ač je uvedena v mnoha světových průvodcích, zůstala od povodní v roce 2002 uzavřená. Důvodem byly spory o způsob financování rekonstrukce Masných krámů, vlastněných dnes celkem patnácti majiteli včetně města České Budějovice.

„Nakonec jsme se dohodli na tom, že rekonstrukci zaplatí ze svého rozpočtu město a ostatní spolumajitelé budou městu svůj podíl splácet z nájmu,“ řekl náměstek českobudějovického primátora František Jelen. Provozovatelem a zároveň nájemcem zrekonstruované restaurace se stane národní podnik Budějovický Budvar, jehož pivo se točí v Masných krámech přes padesát let. „Město zaplatilo za rekonstrukci budovy šestnáct milionů korun,“ uvedl Jelen.

Dalších patnáct milionů stálo vnitřní zařízení, které zaplatí Budějovický Budvar. Do pivnice se vejde po přestavbě 178 návštěvníků, tedy zhruba o sedmdesát méně než v minulosti.

V dobách socialismu se v Masných krámech vypilo v určitých letních týdnech až 5000 piv denně. „Tak vysoký výtoč v dnešní době už očekávat nemůžeme,“ přiznal sládek Budějovického Budvaru Josef Tolar.

Historický interiér památkově chráněné budovy, včetně tradičních oddělených kójí či slavné fresky medvěda, ale podle něj zůstane zachován, jen bude doplněn nejmodernějším gastronomickým a výčepním zařízením. Jako na jediném místě na světě se bude v Masných krámech točit kroužkovaný ležák Budvar nikoliv ze sudů, ale z pivních tanků. Masné krámy, pocházející ze 16. století, původně sloužily jako tržnice, na pivnici byly přestavěny v roce 1953.

Restaurace zvaná mezi obyvateli Budějovic Masňáky je jednou z největších turistických atrakcí města.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás