Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

„Lahváče“ drtí cenou výčepy. Pivovary se bojí zániku hospod a chtějí tomu zabránit, nabízejí peníze i poradenství


ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Točené pivo v restauracích je mnohem dražší než balené z obchodu. Hosté mizí zejména z vesnických výčepů. Hospodským tak tíží hlavu nejen vyšší sazba DPH a s ní i pokračující zdražení piva v gastronomii. Svízelný je pro ně především rozdíl mezi cenou piv, jež nakupujeme v obchodech, a dvakrát až třikrát vyšší v restauracích a hospodách.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Právě gastro obor je vlivem svých rostoucích nákladů tahounem rozevírání „cenových nůžek“. Zdražuje rychleji než obchodní řetězce s jejich akčními slevami.

Piva ve slevě plní regály

Cenový rozestup se postupně zvyšuje už nejméně tři desítky let, ale v posledních letech se rozdíl mezi lahvovým a čepovaným dramaticky zvětšuje. A letos po zhruba pětikorunovém zdražení piv v gastronomii vlivem vyšší daně z přidané hodnoty naroste ještě víc. Z údajů statistického úřadu a pokladních systémů společnosti Dotykačka vyplývá, že na začátku roku 2012 bylo sudové pivo oproti lahvovému v republikovém průměru desítek a ležáků dražší o 11 korun. Na konci loňska už byl rozdíl 26 korun.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: