- 15. ledna 2024 13:00
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Právě gastro obor je vlivem svých rostoucích nákladů tahounem rozevírání „cenových nůžek“. Zdražuje rychleji než obchodní řetězce s jejich akčními slevami.
Cenový rozestup se postupně zvyšuje už nejméně tři desítky let, ale v posledních letech se rozdíl mezi lahvovým a čepovaným dramaticky zvětšuje. A letos po zhruba pětikorunovém zdražení piv v gastronomii vlivem vyšší daně z přidané hodnoty naroste ještě víc. Z údajů statistického úřadu a pokladních systémů společnosti Dotykačka vyplývá, že na začátku roku 2012 bylo sudové pivo oproti lahvovému v republikovém průměru desítek a ležáků dražší o 11 korun. Na konci loňska už byl rozdíl 26 korun.
Připojte se ještě dnes a získejte: