Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Polovina vepřového z dovozu je nekvalitní

Česko

  18:44
BRNO - Téměř polovina z celkového množství vepřového masa dováženého do Česka tvoří podle Agrární komory (AK) masný odpad. Ten slouží převážně jako surovina pro výrobu často nekvalitních potravin, především měkkých salámů a párků, řekl novinářům prezident AK Jan Veleba.

Prase foto: Reprofoto

Dovoz vepřového masa do ČR vzrostl od roku 2003 z 1,3 miliardy na 6,7 miliard korun v minulém roce, podle celních dokumentů tvoří jateční odřezky jako laloky, kůže, tlamy a cáry masa 45,6 procent z celkového množství. Kromě tuzemských producentů masa je dovozem masného odpadu podle Veleby ohroženo také zdraví spotřebitelů.

"Vidíme přímou souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a například výskytem rakoviny tlustého střeva, u níž je Česká republika na předních příčkách mezi zeměmi celého světa. Zatímco u všech ostatních onemocnění se daří
množství výskytu snižovat, u karcinomu tlustého střeva je tomu naopak," řekl Veleba. Komora proto hodlá spolupracovat se zdravotníky a dovážené suroviny testovat v laboratořích.

O kvalitnější české maso je menší zájem

Podle mluvčího Státní veterinární správy, která dohlíží na proces výroby potravin živočišného původu, se na českém trhu zdravotně závadné potraviny z vepřového masa nevyskytují. "Všechny dovážené suroviny musejí splňovat evropská veterinární pravidla, jedině z těchto surovin lze vyrábět další potraviny. Pokud má někdo podezření na konkrétní výrobek, měl by co nejdříve kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu," řekl Josef Duben.


Zahraniční potraviny tvoří podle Veleby stále větší zastoupení v českých obchodech, ačkoli jsou podle odborníků méně kvalitní než domácí. "Situace je alarmující, protože jejich podíl každoročně roste a během jednoho či dvou let se můžeme dostat ze současných 40 až na 50 procent, což zásadním způsobem může ohrožovat české výrobce," řekl Veleba. Agrární komora proto hodlá spotřebitele více informovat o kvalitách českých potravin, v lednu zahájila distribuci půl milionu informačních letáků.


Současný trend je podle zemědělců způsoben tlakem velkých obchodních řetězců, které diktují prodejní ceny potravin, a čeští výrobci jsou proto nuceni používat levné suroviny z dovozu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!