Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

První hvězda od Michelinu míří do ČR

Česko

PRAHA Michelinská hvězda, nejprestižnější mezinárodní ocenění pro kuchaře, byla poprvé v historii udělena restauraci v Česku.

Žádná jiná země za bývalou železnou oponou se nemohla něčím takovým dosud pochlubit.

Michelinskou hvězdu získal jedenatřicetiletý Ital Andrea Accordi, šéfkuchař pražské restaurace Allegro, znalci považovanou za meku „haute cuisine“.

Vedení pětihvězdičkového hotelu Four Seasons v Praze, který restauraci provozuje, odmítlo ocenění komentovat. „Oficiálně nám ještě nikdo nic neřekl,“ tvrdí mluvčí hotelu Martina Vávrová.

Zástupci Michelinu nicméně včera potvrdili, že hvězdička do Česka skutečně míří.

„Bude přidělena jedna hvězdička,“ řekl mluvčí Michelinu pro Českou republiku a Slovensko Daniel Cahel.

Pokračování na straně 12

První hvězda od Michelinu

Dokončení ze strany 1

Podle Vávrové navštívil expert Michelinu restauraci Allegro loni v listopadu - ovšem inkognito. „Povečeřel a teprve druhý den ráno se nám představil a šel se podívat do kuchyně. Od té doby se nedělo nic,“ dodal mluvčí hotelu.

To, že michelinovskou hvězdu získá Allegro, se očekávalo.

Ital Andrea Accordi byl totiž doposud jediným šéfkuchařem v České republice s michelinovskou hvězdičkou. Získal ji už před čtyřmi lety v hotelové restauraci ve Florencii. Když nastoupil loni v září do Allegra, prohlásil, že jeho největším přáním je vybojovat svou druhou hvězdičku právě pro tuto pražskou restauraci.

I jeho předchůdce, legendární kuchařský mág a shodou okolností také Ital, VitoMollica o hvězdičku usiloval. Před několika lety dal v Allegru dohromady profesionální kuchařský tým složený zejména z Čechů, které vychoval tak, aby splňovali standardy prvotřídní kuchyně. Jeho motto bylo: vždy čerstvé suroviny, nejlépe z místních zdrojů. Mollica například objevil kouzlo šumavského jehněčího, které pak proslavil i za českými hranicemi.

Andrea Accordi na svého předchůdce navázal. „Velmi mi záleží na vysoce kvalitních surovinách a neméně důležitá je i prezentace pokrmu a restaurace celkově,“ odpověděl LN na otázku, co odlišuje prvotřídní restauraci od průměrné.

V Allegru si opravdu všímají těch nejmenších detailů. Svítí slunce? Dostanete k dispozici nejen slunečník, ale i sluneční brýle. Nemáte kam odložit kabelku? Ochotný číšník vám přinese malý taburetek. Objednáte si dezert, ale váš partner ne? Stejně mu přinesou na talířku malou ochutnávku něčeho sladkého.

Podle odborníků tvoří právě tyto malé pozornosti „přidanou hodnotu“, proč se zákazníci do Allegra stále vracejí. A možná, že to je i jeden z důvodů, proč získala hvězdu Michelin právě restaurace Allegro v pětihvězdičkovém hotelů Four Seasons. Světový řetězec má totiž finanční prostředky na to, aby své zákazníky „pětihvězdičkově“ hýčkal.

První michelinská hvězda, která přistála v Česku, by tedy mohla naznačovat, že haute cuisine -tedy kuchyně nejvyšší kvality - je doménou cizinců. Není to tak úplně pravda. I když Češi ještě na toto nejvyšší ocenění nedosáhli, Pavel Maurer, vydavatel průvodce Maurerův výběr Grand restaurant ,vyzdvihuje například restauratéra a šéfkuchaře Tomáše Karpíška. Ten ve svém pražském restaurantu La Degustation Bohéme Bourgeoise oživuje slávu české noblesní kuchyně. I Karpíšek se nechal slyšet, že o Michelinskou hvězdu velmi stojí. Letos však musel ustoupit italskému mágovi z Florencie.

***

Svítí slunce? Dostanete nejen slunečník, ale i sluneční brýle

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...