Pondělí 25. října 2021, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Do Česka míří další michelinská hvězda

Magazín

  19:43
PRAHA - Hvězdičku od slavného kulinářského průvodce Michelin by v příštím týdnu mohla dostat další restaurace v Česku. Horkým favoritem je pražský restaurant La Degustation Boheme Bourgeoise, v jehož kuchyni vládne šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Loni získalo první michelinskou hvězdu Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Nové vydání michelinovy edice Main Cities In Europe má vyjít ve středu 18. března. Výsledky by ale měly být známy již od dva dny dříve.

Tomáš Karpíšek, jeden z majitelů pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise foto:  František Vlček, Lidové noviny

Tvůrce českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer považuje La Degustation za nejvážnějšího a téměř jistého kandidáta. "Oni dělají něco, co tady opravdu nikdo nedělá. Kladou obrovský důraz na suroviny, používají například téměř 70 procent zeleniny z biopotravin a mají naprosto přísně regulované svoje dodavatele. A to kuchařské umění, které tam ukazují, tady opravdu málokdo dokáže," vysvětlil.

Podle Maurera je v Praze i několik dalších restaurací, které na hvězdičku mají a mohly by při letošním hodnocení překvapit. Nejvíce ocenil kvalitu restaurace hotelu Alcron, restauraci Aromi nebo Le Terroir. "Favoritem je Oldřich Sahajdák. Je to horký adept. Restaurací, které by si toto ocenění zasloužily, je ale hodně. Stačilo by je přesunout do některého města ve Francii nebo v Itálii a měly by daleko větší šanci," řekl šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus, který získal za loňský rok nejvyšší ocenění podle gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant. To, že loni získal první michelinovu hvězdičku pro Česko Ital Andrea Accordi, podle Pauluse neznamená, že Češi pracují hůř.

Michelin je při vydávání svého průvodce známý tím, že výsledky svého hodnocení do poslední chvíle úzkostlivě tají, a proto se do médií většinou dostávají jen spekulace. Podle tisku ale komisaři Michelinu inkognito testovali kuchyni a služby nejméně v devíti tuzemských restauracích. "Ty české restaurace musí být dvakrát lepší než ty zahraniční, protože nedůvěra inspektorů k východní Evropě stále přetrvává," podotkl Maurer.

Autoři: ,

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Mohlo by vás zajímat