Čtvrtek 30. května 2024, svátek má Ferdinand
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šéfkuchař: Češi vaří se mnou

Česko

Michelin v Česku – Restaurace Allegro se jako první může pyšnit michelinskou hvězdičkou

PRAHA Hlavní město Praha má po včerejšku první restauraci, která se může pyšnit mezinárodně ceněnou hvězdičkou průvodce Michelin.

Včera ji oficiálně získala restaurace Allegro, která sídlí v pražském hotelu Four Seasons. Je to první ocenění pro restauraci v bývalém východním bloku.

Podle odborníků si tato restaurace určitě tak vysoké ocenění zaslouží. Otazníky ovšem vyvolává fakt, že v restauraci vaří italský kuchař Andrea Accordi středomořskou kuchyni. Nejedná se tedy o ocenění za „typicky českou kuchyni“.

Odborník na gastronomii a vydavatel gurmánského průvodce Grand restaurant Pavel Maurer ale restauraci Allegro hájí.

„Důležité pro inspektory z Michelinu není to, zda daná restaurace vaří italskou, francouzskou, či českou kuchyni. Je zajímá úroveň a kvalita, ale pak především to, zda dokážou využívat domácí suroviny. A to v Allegru dělají. Třeba masa jsou domácí,“ tvrdí Maurer.

V Allegru tak strávníci najdou například české jehněčí či moravský chřest.

Vítězný italský kuchař Accordi se navíc obklopil týmem českých kuchařů. „Od samého počátku jsem oceňoval, s jak skvělým týmem, plným profesionálů s vášní pro vaření, budu spolupracovat. Velmi jednoduše se přizpůsobili všem změnám, které s mojí kuchyní přišly, a já jsem velmi rád, že Michelin ocenil jejich náročnou práci,“ uvedl v reakci na ocenění jednatřicetiletý kuchař Accordi.

„Že hvězdičku dostala právě restaurace Allegro, je i pro mě určitým zadostiučiněním, protože právě tato restaurace se v našem přehledu držela čtyři roky na prvním místě,“ dodává Maurer.

Mezi největšími favority na „oskara mezi restauracemi“ byla kromě Accordiho Allegra také pražská La Degustation Boheme Bourgeoise Tomáše Karpíška, šéfa skupiny restaurací Ambiente.

Právě tato restaurace je známa tím, že nabízí i českou kuchyni.

„To, že hvězdičku dostala restaurace Allegro, je pochopitelné i z toho důvodu, že je na trhu déle. La Degustation Boheme Bourgeoise, pokud vím, je otevřena pouze jeden rok, což není dlouho. Já vždy říkám, že nejtěžší je dobrou kvalitu udržet,“ dodává expert Maurer s tím, že pokud restaurace udrží kvalitu, i ona má na michelinskou hvězdičku v budoucnu šanci.

Nové vydání průvodce, který se v prodeji objeví ve čtvrtek, zahrnuje 292 „hvězdných“ restaurací. Z toho 12 získalo po třech hvězdách, 49 po dvou a 231 jednu.

Mezi oceněnými jsou také tři české gastronomické podniky, které získaly ocenění v nižší kategorii „Bib Gourmand“, známé jako cena za „dobré jídlo za přijatelné ceny“. Jde o pražské restaurace Aromi, Brasserie M a Le Terroir.

Autor: