Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Těstoviny s omáčkou

Česko

Zřejmě nikdo si nedokáže představit italskou kuchyni bez rajských jablíček. A přece až do poloviny 18. století Italové, stejně jako ostatní obyvatelé Evropy, považovali rajčata za jedovatá, a to z prostého důvodu jejich příslušnosti k čeledi lilkovitých, vůči nimž nikdo nepojímal důvěru. Dnes je rajče na italské půdě s láskou hýčkáno. Italové ho nazývají pomodoro, zlatým jablkem. Na kvalitu sytě červených plodů je pyšný nejeden obyvatel jihu Apeninského poloostrova. V laskavých italských rukách získává rajče mnoho kulinářských podob - bývá loupáno a konzervováno, sušeno na slunci, pasírováno na jemné pyré, šťávu či silný rajčatový koncentrát.

Na salsa di pomodoro, rajčatovou omáčku, je dnes pohlíženo jako na jeden ze základních stavebních kamenů italské gastronomie. O její společnost se s úspěchem ucházejí nejenom těstoviny, ale také bramborové gnocchi, plněné ravioli či tortelini, kukuřičná polenta, grilované plátky lilku i telecí řízky.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby

400 g těstovin

2 lžíce extra panenského olivového

oleje

1 cibule

750 g rajčat

1 lžíce čerstvé bazalky

sůl a čerstvě mletý pepř

strouhaný parmezán

POSTUP:

Cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata na špičce malým, ostrým nožem nařízneme do tvaru kříže a ponoříme je do velmi horké, nikoliv však vroucí vody. Jakmile se nakrojená slupka začne z rajčat sama odlupovat, vyjmeme rajčata z vody a slupku opatrně sloupneme. Dužninu nakrájíme na malé kostičky. Bazalku nadrobno nasekáme. V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Dle chuti osolíme a opepříme, zakryjeme pokličkou a povaříme na mírném ohni 30 minut. V jiném hrnci přivedeme k varu velké množství osolené vody, přidáme těstoviny a uvaříme je al dente. Těstoviny scedíme, přendáme na talíř, přelijeme rajčatovou omáčkou a posypeme strouhaným parmezánem. Nacházíte-li se v časové tísni, neloupejte se s čerstvými rajčaty a využijte výhod již oloupaných rajčat v konzervě. Tento italský vynález je velmi vítán zejména za hranicemi Itálie, neboť do malé plechové krabičky je možno ukrýt výtečná jihoitalská rajská jablíčka.

***

4 další rady, jak vylepšit omáčku

1 Kuchyně kraje jihoitalského Basilicata je známa svou nekompromisní ostrostí, za niž vděčí chilli papričce peperoncino. Zdejší rajčatová omáčka zvaná „all'arrabbiata“ sestává z osmahnuté cibulky a slaniny (100 g), k nimž je přidán česnek (2 stroužky), nakrájená rajčata (500 g) a sušené peperoncino zbavené semínek, a vše je na mírném ohni povařeno.

2 O poznání jemnější chuť má krémová rajčatová omáčka s italským sýrem Ricotta. Získáte ji tak, že základní rajčatovou omáčku rozmixujete dohladka, pozvolna do ní vmícháte ricottu (250 g), přidáte ještě trochu bazalky (1 lžíce), dochutíte solí a pepřem a prohřejete.

3 Římská rajčatová omáčka nesoucí jméno „alla puttanesca“ sestává z nakrájených ančoviček (4 filátka) osmahnutých s česnekem (2 stroužky) na olivovém oleji, k nimž jsou přidána nakrájená rajčata (500 g), celé černé olivy (150 g) a kapary (1 lžíce), a vše je povařeno na mírném ohni.

4 Obyvatelé prosluněného sicilského ostrova servírují těstoviny s rajčatovo-lilkovou omáčkou. Lilek (2 středně velké) nakrájený na plátky je osmahnut na olivovém oleji, následně je k němu přidán nakrájený česnek (2 stroužky), nakrájená rajčata (500 g) a bazalka (2 lžíce), a vše je povařeno na mírném ohni.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat