Na salsa di pomodoro, rajčatovou omáčku, je dnes pohlíženo jako na jeden ze základních stavebních kamenů italské gastronomie. O její společnost se s úspěchem ucházejí nejenom těstoviny, ale také bramborové gnocchi, plněné ravioli či tortelini, kukuřičná polenta, grilované plátky lilku i telecí řízky.
POTŘEBUJEME:
Pro 4 osoby
400 g těstovin
2 lžíce extra panenského olivového
oleje
1 cibule
750 g rajčat
1 lžíce čerstvé bazalky
sůl a čerstvě mletý pepř
strouhaný parmezán
POSTUP:
Cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata na špičce malým, ostrým nožem nařízneme do tvaru kříže a ponoříme je do velmi horké, nikoliv však vroucí vody. Jakmile se nakrojená slupka začne z rajčat sama odlupovat, vyjmeme rajčata z vody a slupku opatrně sloupneme. Dužninu nakrájíme na malé kostičky. Bazalku nadrobno nasekáme. V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Dle chuti osolíme a opepříme, zakryjeme pokličkou a povaříme na mírném ohni 30 minut. V jiném hrnci přivedeme k varu velké množství osolené vody, přidáme těstoviny a uvaříme je al dente. Těstoviny scedíme, přendáme na talíř, přelijeme rajčatovou omáčkou a posypeme strouhaným parmezánem. Nacházíte-li se v časové tísni, neloupejte se s čerstvými rajčaty a využijte výhod již oloupaných rajčat v konzervě. Tento italský vynález je velmi vítán zejména za hranicemi Itálie, neboť do malé plechové krabičky je možno ukrýt výtečná jihoitalská rajská jablíčka.
***
4 další rady, jak vylepšit omáčku
1 Kuchyně kraje jihoitalského Basilicata je známa svou nekompromisní ostrostí, za niž vděčí chilli papričce peperoncino. Zdejší rajčatová omáčka zvaná „all'arrabbiata“ sestává z osmahnuté cibulky a slaniny (100 g), k nimž je přidán česnek (2 stroužky), nakrájená rajčata (500 g) a sušené peperoncino zbavené semínek, a vše je na mírném ohni povařeno.
2 O poznání jemnější chuť má krémová rajčatová omáčka s italským sýrem Ricotta. Získáte ji tak, že základní rajčatovou omáčku rozmixujete dohladka, pozvolna do ní vmícháte ricottu (250 g), přidáte ještě trochu bazalky (1 lžíce), dochutíte solí a pepřem a prohřejete.
3 Římská rajčatová omáčka nesoucí jméno „alla puttanesca“ sestává z nakrájených ančoviček (4 filátka) osmahnutých s česnekem (2 stroužky) na olivovém oleji, k nimž jsou přidána nakrájená rajčata (500 g), celé černé olivy (150 g) a kapary (1 lžíce), a vše je povařeno na mírném ohni.
4 Obyvatelé prosluněného sicilského ostrova servírují těstoviny s rajčatovo-lilkovou omáčkou. Lilek (2 středně velké) nakrájený na plátky je osmahnut na olivovém oleji, následně je k němu přidán nakrájený česnek (2 stroužky), nakrájená rajčata (500 g) a bazalka (2 lžíce), a vše je povařeno na mírném ohni.