Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Třetí Michelin pro Allegro. Ostatní mají ale smůlu

Česko

PRAHA Pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons již potřetí za sebou získala hvězdičku v prestižním francouzském gastronomickém průvodci Michelin. Allegro, vedené italským šéfkuchařem Andreou Accordim, bylo v březnu 2008 oceněno jako první restaurace ve střední a východní Evropě.

Odborníci na tuzemskou gastronomii jsou nicméně zklamáni tím, že se michelinského ocenění letos dočkala pouze jedna restaurace v Česku. Mezi nejznámější čekatele v tomto směru patří pražská La Degustation Boheme Bourgeoise, která letos opět přišla zkrátka.

Mezi středoevropskými metropolemi naopak zabodovala Budapešť. Prvního Michelina pro Maďarsko tam získala restaurace Costes.

Pokračování na straně 14

Dokončení ze strany 13

V české metropoli lze dnes najít jedinou restauraci s prestižním ohodnocením od Michelina.

Loni hvězdičku dostala také restaurace Gordona Ramseye Maze v pražském hotelu Hilton, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno.

„Jsme v michelinském průvodci již třetím rokem, to je pro nás potvrzením udržení vysokého standardu kvality pokrmů a úrovně služeb,“ uvedl ředitel hotelu Four Seasons Prague Davide Barnes.

Patrný je podle Barnese výrazný nárůst tuzemských klientů, více než 60 procent hostů je z Česka, což pro hotelovou restauraci není úplně obvyklé. „Češi hodně cestují a doma poté očekávají stejnou, ne-li vyšší úroveň služeb,“ dodal Barnes.

Místo v nižší kategorii Bib Gourmand, známé jako cena za „dobré jídlo za přijatelné ceny“, obhájily pražské restaurace Aromi, Le Terroir a Le Cornichon, k nimž se přidaly ještě pražské podniky Divinis a SaSaZu. Spolumajitel restaurace Divinis Zdeněk Pohlreich řekl, že ho velice těší zařazení do nejprestižnějšího gastronomického průvodce světa. „Pro náš byznys je to rozhodně výborná zpráva,“ řekl šéfkuchař. Pohlreich míní, že restaurace Allegro je určitě v dobrých rukou a hvězdičku si zaslouží. „Ale je škoda, že v průvodci není více pražských podniků, určitě by na to dva tři měly,“ uvedl známý „televizní“ šéfkuchař.

Zklamaný z toho, že v michelinském průvodci má hvězdičku jen jedna česká restaurace, je vydavatel českého nezávislého průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant Pavel Maurer. „Je mi to hrozně líto, čekal jsem víc,“ řekl.

Podle něj se situace od loňského roku na českém gastronomickém trhu zlepšila.

„Krize vyřadila slabší restaurace, které neměly koncept, trh se pročistil. Zlepšily se podniky, které na to měly, takže mě mrzí, že v průvodci jich není víc,“ uvedl Maurer, který vydává průvodce po českých restauracích už 14 let.

Maurer zdůraznil, že dobré restaurace se nenacházejí jen v Praze. „Například Brno je město, které z gastronomického pohledu určitě stojí za pozornost,“ dodal Pavel Maurer.

***

Michelin

Prestižní hvězdy

Nové vydání Michelinova gastronomického průvodce evropskými městy vyjde dnes. Průvodce Michelin obsahuje 324 oceněných restaurací, z nichž 14 má tři hvězdy, 59 restaurací dvě a 251 jednu hvězdičku.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...