Vyjádření mluvčího AgrofertuInformaci můžeme potvrdit. Jsme zde ovšem v roli poškozeného, nikoli viníka. Jako velkoobchodník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově. Navíc tento polský dodavatel vždy patřil mezi bezproblémové. Na druhou stranu je dobře, že dozorové orgány fungují a k odhalení došlo. My sami provádíme vlastní veterinární testy masa nad rámec povinností vyplývajících z legislativních předpisů. Čekáme na výsledky testů této šarže. Podle mých informací se naprostou většinu závadného masa podaří stáhnout z trhu. Po polském dodavateli budeme chtít náhradu škody a zvažujeme zastavení veškerého dovozu masa z Polska. Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat. |
Polský veterinární inspektor Paweł Niemczuk agentuře PAP řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo.
Maso patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert spadající do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl Robert Svědík, předseda představenstva společnosti Frost Logistics, kde se maso skladovalo. Informaci médiím potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení masa z Polska (viz box).
Firma bude chtít po polském dodavateli náhradu škody. „Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat,“ uzavřel.
Svědík uvedl, že nemá informaci o tom, zda se maso dostalo ke koncovým zákazníkům. Poukázal na to, že vlastníkem zboží není Frost Logistics, ale firma Animalco. Frost Logistics pro ni zajišťuje logistické služby, to znamená dopravu a skladování. „Na základě objednávek se zbožím pouze manipulujeme,“ uvedl Svědík. Maso je podle něj vždy v primárním obalu. „Nejsme schopni přímo zjistit - kromě nějakého fyzického poškození - jestli mu něco je, nebo není,“ dodal.
Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom, sdělili ČTK veterináři. „V současné době pokračuje došetřování u těchto subjektů,“ dodali. Oficiálně také informovali slovenskou stranu. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli.
Ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal řekl, že všechno závadné polské maso s bakteriemi salmonely, které převzal olomoucký velkoobchod Bikos, zůstalo v jeho skladu a bude zlikvidováno v kafilérii. MP Krásno ze Vsetínska si zjišťuje konkrétní šarže, pokud maso ještě má, neprodá ho dál.
Nyní se zkoumá, zda se závadné maso prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, ve středu přišly výsledky.
‚Páchnoucí maso a petky s krví.‘ Kontrola v Praze zadržela dodávku se 130 kily podezřelých potravin |
Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.
Čechy má zajímat původ masa
„Pokračující kauza nás jen utvrzuje v tom, co už jsme deklarovali. Doporučujeme spotřebitelům, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu,“ řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Povinné kontroly respektuje. Maso se salmonelou směřovalo i do MP Krásno, v této firmě je předseda svazu Karel Pilčík předsedou představenstva.
Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek ČTK řekl, že současná opatření státu vítá, ale že nejde o systémové řešení problému. Přál by si, aby kontroly prováděli společně celníci, veterináři a policisté, případně pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prověřovali by pak vozidla jak česká, tak i z jiných států. Současné nálezy jsou podle něho pouze špičkou ledovce.
Mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová ČTK sdělila, že vítá zesílení kontrol dovozů. „Je zřejmé, že polské dozorové orgány pustily na trh, a dokonce na vývoz zdravotně závadné maso,“ dodala.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.
Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.
Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.
Kauza polského hovězího
|