20. února 2019 15:14, aktualizováno  19:26 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Veterináři našli 700 kilo polského masa se salmonelou. Dostalo se na pět míst v Česku

Hovězí maso (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hovězí maso (ilustrační foto) | foto: Reuters

Praha Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Maso se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš zůstala ve skladech, uvedli veterináři.

Vyjádření mluvčího Agrofertu

Informaci můžeme potvrdit. Jsme zde ovšem v roli poškozeného, nikoli viníka. Jako velkoobchodník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově. Navíc tento polský dodavatel vždy patřil mezi bezproblémové.

Na druhou stranu je dobře, že dozorové orgány fungují a k odhalení došlo. My sami provádíme vlastní veterinární testy masa nad rámec povinností vyplývajících z legislativních předpisů. Čekáme na výsledky testů této šarže.

Podle mých informací se naprostou většinu závadného masa podaří stáhnout z trhu. Po polském dodavateli budeme chtít náhradu škody a zvažujeme zastavení veškerého dovozu masa z Polska. Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat.

Polský veterinární inspektor Paweł Niemczuk agentuře PAP řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo.

Maso patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert spadající do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl Robert Svědík, předseda představenstva společnosti Frost Logistics, kde se maso skladovalo. Informaci médiím potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení masa z Polska (viz box).

Firma bude chtít po polském dodavateli náhradu škody. „Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat,“ uzavřel.

Svědík uvedl, že nemá informaci o tom, zda se maso dostalo ke koncovým zákazníkům. Poukázal na to, že vlastníkem zboží není Frost Logistics, ale firma Animalco. Frost Logistics pro ni zajišťuje logistické služby, to znamená dopravu a skladování. „Na základě objednávek se zbožím pouze manipulujeme,“ uvedl Svědík. Maso je podle něj vždy v primárním obalu. „Nejsme schopni přímo zjistit - kromě nějakého fyzického poškození - jestli mu něco je, nebo není,“ dodal.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom, sdělili ČTK veterináři. „V současné době pokračuje došetřování u těchto subjektů,“ dodali. Oficiálně také informovali slovenskou stranu. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli.

Ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal řekl, že všechno závadné polské maso s bakteriemi salmonely, které převzal olomoucký velkoobchod Bikos, zůstalo v jeho skladu a bude zlikvidováno v kafilérii. MP Krásno ze Vsetínska si zjišťuje konkrétní šarže, pokud maso ještě má, neprodá ho dál. 

Nyní se zkoumá, zda se závadné maso prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, ve středu přišly výsledky.

Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství. 

Čechy má zajímat původ masa

„Pokračující kauza nás jen utvrzuje v tom, co už jsme deklarovali. Doporučujeme spotřebitelům, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu,“ řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Povinné kontroly respektuje. Maso se salmonelou směřovalo i do MP Krásno, v této firmě je předseda svazu Karel Pilčík předsedou představenstva.

Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek ČTK řekl, že současná opatření státu vítá, ale že nejde o systémové řešení problému. Přál by si, aby kontroly prováděli společně celníci, veterináři a policisté, případně pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prověřovali by pak vozidla jak česká, tak i z jiných států. Současné nálezy jsou podle něho pouze špičkou ledovce.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová ČTK sdělila, že vítá zesílení kontrol dovozů. „Je zřejmé, že polské dozorové orgány pustily na trh, a dokonce na vývoz zdravotně závadné maso,“ dodala.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.

Kauza polského hovězího

  • 27. ledna - Polská televize TVN24 odvysílala reportáž, ve které popsala podezřelé praktiky na jatkách v Mazovském vojvodství na východě země. Na nich poráželi zjevně nemocné kusy dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.
  • 28. ledna 2019 - Český ministr zemědělství Miroslav Toman jednal o problému s polským protějškem Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Státní veterinární správa (SVS) se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zda závadné maso mohlo zamířit do ČR.
  • 29. ledna - Polské dozorové orgány informovaly české ministerstvo zahraničí, že maso z podezřelých jatek nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do ČR. Jatka, kterých se kauza týká, byla uzavřena a dělají se v nich kontroly.
  • 30. ledna - Slovenská veterinární a potravinářská správa uvedla, že maso z jatek porážejících nemocné krávy dostali tři podnikatelé na východě země. České ministerstvo zemědělství informovalo, že polské maso mířilo do šesti zemí Evropské unie a že podle polské strany se do ČR nedostalo.
  • 31. ledna - Šéf polské veterinární správy Pawel Niemczuk oznámil, že se ze země vyvezlo 2,7 tuny hovězího masa z jatek, kde se porážely nemocné krávy. Maso se dostalo do deseti zemí EU včetně Francie, Švédska nebo Finska, Česká republika mezi nimi podle Niemczuku nebyla.
  • 1. února - Ministr Toman řekl, že se maso z problematických polských jatek dostalo i do ČR. Zhruba 300 kilogramů hovězího se objevilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Toman také řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj měnily. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata.
  • Podle informací Evropské komise byly skandálem vedle Polska, ČR nebo Slovenska zasaženy Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.
  • 2. února - Podle SVS se polovina z dodávky problémového masa, které se dostalo do ČR, vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka.
  • 3. února - Polská jatka, na kterých byly poráženy nemocné krávy, byla vyřazena ze seznamu závodů, jež mají povoleno prodávat svou produkci.
  • 4. února - Mluvčí SVS Petr Vorlíček oznámil, že ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Ministr zemědělství Toman zopakoval, že ČR zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska.
  • Do Polska přijeli inspektoři EU, aby vyšetřili podrobnosti skandálu. Aféra už měla dopad na polský vývoz, ceny hovězího z Polska začaly výrazně klesat.
  • 5. února - Ministr Toman telefonicky jednal s polským kolegou Ardanowským. Ten mu řekl, že polská jatka budou pod stálým kamerovým dohledem, změna bude schválena do konce března. Zároveň skončí praxe, kdy mohli státní inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře.
  • 6. února - Toman řekl, že některé pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr také prohlásil, že v pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, podle SVS u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři rozhodli o jeho likvidaci. Podnik se cítí poškozen a zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství.
  • 7. února - V mase z problematických polských jatek nebyla v ČR zjištěna zdraví nebezpečná salmonela. Následné kontroly Státní veterinární správy (SVS) ale odhalily, že některé pražské restaurace vydávají polské maso za české.
  • 8. února - Po kontrolách téměř 1300 jatek Evropskou komisí polský ministr zemědělství Ardanowski řekl, že inspektoři nezaznamenali nějaká dramatická odhalení.
  • 20. února - Ministr Toman oznámil, že stát zavádí od 21. února kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího dovezeného z Polska. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.

ČTK

Najdete na Lidovky.cz