Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte zelený chřest

Česko

Výhonky chřestu byly velmi dobře známé již starým Egypťanům, kteří jim přišli na chuť, ale i Řekům, kteří je považovali za afrodiziakum, a Římanům, kteří se naučili je pěstovat. Podle dochovaných pramenů byl chřest v Evropě pěstován již v 15. století a nechyběl při královských hostinách. Chřest se pyšní jistým puncem vzácnosti, neboť jeho sezona je nekompromisně krátká, jen od středního do pozdního jara. Zpravidla bývá k mání ve třech barvách - bílé, fialové a zelené. Bílý chřest je bílý, neboť během svého růstu nespatřil sluneční světlo, fialový chřest vyrůstal ve svitu slunce kratší dobu a chřest zelený si slunečních paprsků užíval nejdéle. Kromě toho, že je vybaven lahodnou chutí, pomáhá chřest při chudokrevnosti, revmatismu, ekzémech, srdečních palpitacích a cukrovce. Při nákupu by měl být čerstvý chřest pevný, na spodním okraji vlhký a s kompaktní špičkou. Je radno nakoupit chřestové výhonky pokud možno podobné délky a tloušťky, neboť jen tak se uvaří stejnoměrně.

POSTUP:

V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody. Z chřestu odkrojíme spodní tužší konce a z dolní poloviny stonku sloupneme vrchní slupku. Chřest svážeme provázkem do jedné nebo více otýpek a vložíme do vroucí vody. Vaříme na středním plameni 8-12 minut. Chřest vyjmeme z vody, rozvážeme a necháme okapat. Připravíme si holandskou omáčku: v kastrolu rozšleháme metlou žloutky s jednou lžící studené vody. Máslo nakrájíme na menší kousky. Kastrol se žloutky vložíme do vroucí vodní lázně a za stálého šlehání přidáváme po kouskách máslo. Osolíme, opepříme a vmícháme citronovou šťávu. V okamžiku, kdy je veškeré máslo vešlehané do žloutků a omáčka získala krémovou konzistenci, vyjmeme kastrol z vodní lázně.

Holandskou omáčku přelijeme přes chřest a hned podáváme. Vmícháme-li do hotové holandské omáčky dva ušlehané bílky, získáme omáčku, které se říká mousseline, tedy hedvábná. A použijeme-li místo citronové šťávy šťávu z krvavého pomeranče, vytvoříme omáčku maltskou.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby:

1 kg zeleného chřestu

2 žloutky

1 lžíce citronové šťávy

200 g másla

sůl a bílý pepř

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!