Já se po nich mohu utlouct. Dávám je prakticky do všeho. A evidentně nejsem sama. Celosvětová produkce rajčat každým rokem roste o desítky milionů kilogramů, v Čechách jsou třetí nejčastěji konzumovanou zeleninou po zelí a cibuli - každý jich za rok spořádáme přes deset kilogramů. Přitom produkce této plodiny u nás na začátku 90. let dramaticky klesla, a většinu současné nabídky tak tvoří dovozy především ze Španělska, Maroka, Kanárských ostrovů, Nizozemska, ale i Asie. Místní produkce pokryje sotva pět procent poptávky.
I to je důvodem, proč se to, co přineseme domů, rajčatům často podobá jen z dálky. Ač jsme kdysi patřili k dost velkým producentům rajčat, dnes tomu tak už není. Hlavním důvodem je nepříznivé klima. Počet slunečných dnů je u nás nižší, takže rajčata nemají takovou výnosnost, a musí se proto pěstovat ve sklenících. Energetická spotřeba podstatně zvyšuje náklady a konečnou cenou pak nemůžeme konkurovat dovozům ze zemí, kde veškerou práci za zemědělce odvede příroda - především slunce a půda.
Podle Jaroslava Zemana, předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy, jsou u nás tak tři až čtyři podniky pěstující rajčata ve sklenících na méně než 15 hektarech. Jedním z nich je společnost Jižní Morava, a. s., sídlící v Tvrdonicích na Břeclavsku, která na český trh dodává ročně zhruba 1300 tun rajčat. „Jedná se o holandskou odrůdu Kimberly a izraelské Guernsey,“ vysvětluje Jaroslav Mozga, ředitel společnosti Jižní Morava. Rajčata této firmy se honosí českou značkou kvality Klasa, ale naleznete je spíše v menších zelinářstvích než v řetězcích supermarketů. Kvalitativní rozdíl je na první pohled patrný - rajčata jsou pevná, voňavá a dlouho vydrží, protože byla sklizena zralá. Pro chuť rajčete je totiž důležitá nejen odrůda, ale i způsob dozrávání. Ideálně by totiž plod měl dozrát na rostlině. Dozrává-li až během přepravy, nikdy nedosáhne výrazné chuti ani vůně. Jenže to je ta potíž - kvůli nutnosti uchovat zeleninu po dlouhou dobu čerstvou se sklízí nedozrálá, a proto jsou pak v supermarketech často prakticky bez chuti a bez vůně.
V současné době jsou moderním trendem rajčata na vianech neboli na větvičce a třešňová neboli cherry rajčátka. „Poptávka po těchto rajčatech stále roste. Jejich výhodou je, že plody na jedné větvičce jsou stejnoměrně vyzrálé a vydrží déle čerstvé, protože si - na rozdíl od rajčat dozrávajících jednotlivě - z vianu stále berou živiny i dlouho po utržení,“ vysvětluje Zeman. A já dodávám, že díky tomu mají i mnohem výraznější chuť, jež rozhodně stojí za více peněz, které za ně zaplatíte.
Chcete-li si pochutnávat na sladkých rajčátkách, dívejte se při výběru v obchodě nejen na to, zda jsou nepoškozená a bez teček po postřiku, ale také na zemi původu. „Člověk by měl vždy konzumovat produkty z té země, kde žije. Žádná cizí zelenina nemůže mít stejnou chuť jako ta zralá, čerstvě sklizená,“ uzavírá Mozga.