Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Agent s povolením být okraden. V Londýně zloději odcizili unikátní sbírku pistolí z bondovek

Kultura

  18:00
LONDÝN - Mezi ukradenými kousky byly rekvizitní pistole z bondovek Vyhlídka na vraždu (1985), Dnes neumírej (2002) a Žít a nechat zemřít (1973).

James Bond (Roger Moore) a „bondgirl“ Anya Amasová (Barbara Bachová) ve snímku Agent, který mě miloval (1977). Režie: Lewis Gilbert. foto: Paramount

Skupina tří pachatelů odcizila minulý týden ve čtvrti Einfield v severním Londýně sběratelskou kolekci zbraní. To včetně pěti unikátních zbraní Jamese Bonda použitých přímo ve filmech.  Jedná se o pistole Walter PPK, Beretta Cheetah, Beretta Tomcat, Llama .22 a Smith and Wesson .44 Magnum. Dohromady se cena filmových pistolí odhaduje na 100 tisíc liber (přes tři miliony korun). 

Bondovka Není čas zemřít (2020). Režie: Cary Joji Fukunawa.
Bondovka Není čas zemřít (2020). Režie: Cary Joji Fukunawa.

Zdrcený majitel sbírky John Reynold okomentoval krádež pro britskou BBC slovy: „Plamen mého života vyhasl.“ Svou sbírku kompletoval celých šedesát let. Obsahovala plakáty, kusy filmového oblečení a asi šedesát dalších zbraní. 

James Bond

Nejcennějším kusem sbírky byl revolver Smith and Wesson .44 Magnum z filmu Žít a nechat zemřít. „Je to jediná pistole svého druhu na světě, celá je totiž pochromovaná,“ sdělil k situaci vyšetřovatel Paul Ridley. 

„Pistole Walter PPK byla zase úplně poslední zbraní, kterou Roger Moore používal ve filmu Vyhlídka na vraždu. Majitele krádež samozřejmě zasáhla a doufá, že se se svou sbírkou znovu brzy shledá,“ dodal.

Případný prodej takových pistolí nebude pro zloděje vůbec jednoduchý. Lze totiž jasně poznat, že jde o filmové repliky z bondovek. Policie doufá, že právě to ji přivede na stopu zlodějů.