Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Alana Ginsberga jako krále Majálesu připomene festival s happeningy

Kultura

  12:00
PRAHA - Několik akcí v těchto dnech připomene závan svobody a radosti, který pře půlstoletím přivezl do Prahy beatnický básník Allen Ginsberg, král pražského studentského Majálesu. Vzpomínkový večer dnes pořádá Ústav pro studium totalitních režimů ve svém sídle na Žižkově. Amerikanisté z Karlovy univerzity připravili rovnou desetidenní festival, který začne dnes v Knihovně Václava Havla a nabídne přednášky domácích i zahraničních hostů, promítání filmů a happeningy.

Pražský Majáles v roce 1965. foto: Reprofoto

Vzpomínkový večer Allen Ginsberg a Praha začne v ÚSTR dnes v 17:00 a vystoupí na něm historik Petr Blažek a publicista František Stárek Čuňas.

Allen Ginsberg jako král Majálesu v Praze, 1965.

Významnou etapu Pražského jara, jíž Ginsbergova návštěva Prahy před 50 lety byla, se rozhodla Katedra amerických studií Karlovy Univerzity připomenout festivalem Allen Ginsberg Memorial Freedom Festival. Ginsberg i jeho tvorba oslavující svobodu byla tehdy nadšeně přijata místní undergroundovou scénou i pražskými studenty, kteří ho 1. května 1965 vyhlásili králem Majálesu. Jeho protirežimní vyjádření shrnuté v básni Král Majálesu, alternativní tvorba a otevřená homosexualita byla však pro tehdejší režim i přes jisté uvolnění nepřijatelná a básník byl 7. května ze země vyhoštěn.

Diskuse o filozofii i homosexualitě

Festival dnes zahájí americký historik Ralph Young, který se zabývá disentem v Americe. Majálesový den 1. května se uskuteční v dobovém duchu, nebude tedy chybět alegorický průvod, symbolická volba Krále Majálesu ani čtení z Ginsbergova díla. S osobou Ginsberga úzce souvisí i téma homosexuality, o kterém v dobovém kontextu pohovoří 5. května v Americkém centru lidskoprávní aktivista Carlton Rounds. Ginsbergovu filozofii pak představí Josef Jařab, který se s básníkem několikrát setkal osobně.

Další informace o Ginsbergově pobytu v Praze, o jeho tvorbě a generaci beatniků představí série přednášek na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 7. května. Festival vyvrcholí 8. května Pražským jarem 2.0, který bude „oslavou svobody a vítězství nad mentálním a fyzickým útlakem v ginsbergovském stylu“, slibují pořadatelé.

Autor: