Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ať se Netflix rozdělí o výdělky s divadelníky! Režisér Mendes protlačuje ,umělecký socialismus‘

Jedním z koronavirových foto: Netflix

LOS ANGELES - Performativní umění utrpělo během koronavirové pandemie citelné ztráty. Vlády hledají řešení, jak do odvětví divadel, baletů a oper nalít znovu peníze. Oscarový řežisér Sam Mendes chce donutit streamovací služby, aby se o své „koronavirové“ bonusy rozdělily. Jeho myšlenka na sbírá příznivce.
  5:00

Režisér Mendes varuje, že pokud se performativní umění nezachrání nyní, nebude možné je znovu z ničeho vybudovat, protože jde o „citlivý a rozvětvený ekosystém“. Svůj plán na záchranu předložil v článku pro The Financial Times. Za myšlenku se postavil už například i známý britský choreograf Matthew Bourne.

Film Eurovision Song Contest: The Story of Fire (2020).
Přijeli, aby se bavili, místo toho musejí čelit své nejhorší noční můře – která...

Mnoho umělců a společností pandemie zbavila přísunu peněz, jiné ale naopak obohatila. Mnoho lidí zavřených v karanténě totiž vyhledává streamovací služby právě jako téměř jediný možný kulturní zážitek. „Bylo by velmi ironické, kdyby streamovací společnosti jako Netflix, Amazon Prime a další, které vydělávají karanténní miliony díky těm nejlepším z našich herců, producentů, scenáristů a režisérů, nechaly zaniknout svůj zdroj těchto talentů,“ popisuje Mendes. Navrhuje tedy, aby se společnosti o svůj mimořádný výdělek rozdělily.

Kromě toho Mendes apeluje i na vlády, aby se staly „divadelními anděly“ ve stylu soukromých investorů. Volá i po úlevách na daních. „Je to nabídka vládě, aby se stala partnerem v úspěšném byznysu,“ uzavírá. 

Sam Mendes sám začínal jako divadelní režisér. Pak přičuchl k filmu a velký kariérní zlom pro něj nastal už při jeho režisérském debutu. Snímek Americká krása (1999) s Kevinem Spaceym a Annette Benningovou získal hned několik Oscarů včetně sošky pro nejlepšího režiséra. Kromě toho je Mendes podepsán například pod bondovkami Skyfall (2012) nebo Spectre (2015). Jeho posledním zářezem je válečný velkofilm 1917 (2019). 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!