Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Aznavour vnímal bídu světa. Festival francouzského filmu nabídne i pouť slavného šansoniéra

Šansoniér. Charles Aznavour (1924–2018), syn běženců z Arménie, provede diváky mnoha zeměmi světa. foto: FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU

PRAHA - Šansoniér a herec Charles Aznavour krátce před smrtí ukázal režisérovi Marcovi di Domenico své poklady v podobě soukromých filmů, které točil od konce čtyřicátých let. Snímek Svět podle Aznavoura, který z těchto materiálů vznikl, otevírá Festival francouzského film, letos jen v online podobě.
  18:00

O Aznavourovi jsme si mysleli, že je zřejmě nesmrtelný, do svého vysokého věku koncertoval po celém světě, dvě vystoupení v posledních letech měl i u nás a zemřel náhle před dvěma lety v 94 letech. Slavný zpěvák se na sklonku života přiznal k velké vášni – amatérskému filmování, točil na turné, která absolvoval po celém světě, točil svou rodinu, přátele, své nejrůznější aktivity. Z tohoto bohatého materiálu začal s režisérem di Domenicem vybírat záběry pro film, ale práci nedokončil. A tak Aznavour a jeho svět dílem odráží jeho životní vyznání, ale nabízí i pohled na něj, na jeho slávu, život a dobu.

Charles Aznavour při zahájení Febiofestu převzal cenu Kristián.
Charles Aznavour v Praze.

Aznavour poznal na vlastní kůži osud běžence, s rodiči uprchl z Arménie před tureckou genocidou a rodina se usadila v Paříži, ovšem Charles nikdy nezapomněl na své kořeny a zůstala mu také neobyčejná vnímavost pro osud běženců, ubožáků a těch, kteří se ocitají bez prostředků.

AZNAVOUR A JEHO SVĚT

Francie 2019

Režie a scénář: Marco di Domenico

I o tom je film sestříhaný z jeho záběrů – o bezejmenných lidech, které potkával, o bídě světa, jež ani ve dvacátém století neměla daleko ke středověku, jak také zaslechneme v komentáři. Aznavour říká úvodem ústy Romaina Durise, který komentář namluvil, výmluvnou větu – „Já jsem vás také viděl“ – a provádí nás svým světem jako citlivý pozorovatel, ale také coby člověk absolutního nasazení, milovník života. Je to svědectví o planetě zázraků a radostí – stejně jako o světě plném mizerie. Filmová esej svého druhu.

Ta světlá část je Tokio, New York, Paříž, Benátky od padesátých a šedesátých let až po osmdesáté roky minulého století. Nechybějí ani neznámé záběry na slavné osobnosti – od křehké a půvabně vyhlížející Edith Piaf v New Yorku (žádné monstrum, jaké z ní udělal životopisný film) až po nádhernou Anouk Aimée při natáčení snímku Hlavou proti zdi. Kamarád z dětství Lino Ventura se tu objeví při filmování Taxíku do Tobruku („Já byl malý arménský kluk a on zase italský…“). Edith Piaf, která měla na Aznavourovu kariéru zásadní vliv a pomohla mu při jeho prvním americkém a kanadském turné, v něm také probudila vášeň pro film, když mu roce 1948 věnovala první kameru.

Aznavour měl slabost pro ženy a netajil se s tím, že ve filmu jsou třeba dlouhé záběry na jeho budoucí druhou ženu Evelyne Plessis, natočené zamilovaným okem na lodi do Ameriky. Říkal, že poprvé se ženil příliš mladý, podruhé z hlouposti. Teprve potom potkal ženu svého života, Švédku Ullu, s níž se oženil v roce 1967 – a bylo to šťastné manželství, které vydrželo dvaapadesát let, až do jeho smrti.

Život s velkou energií

A pak jsou tu temnější místa – Alžírsko bojující o nezávislost, chudoba Afriky, přístav v Hongkongu a vysilující dřina námezdních dělníků. Aznavour natočil i svou první návštěvu Arménie, kde poprvé od útěku, po čtyřiceti letech, potkal svou babičku.

Snímek povětšinou ukazuje zpěvákův život z té pozitivní stránky, předkládá konfesi, že vše lze překonat aktivitou. I jemu ale pozitivní postoj selhal tváří v tvář smrti syna Patricka, talentovaného hudebníka, který spáchal sebevraždu v pětadvaceti letech. Věnoval mu píseň L’aiguille, ale smutku se nikdy nezbavil.

Aznavour a jeho svět je působivá montáž, svědectví o životě žitém s velkou energií a láskou. A také doklad o světě, který má jiný letopočet, ale ve svých rozporech se až tak nezměnil. A je tu dobře vybraná muzika s příslušnými mistrovými hity (La Boheme, Montmartre, Emmenez-moi) a komentář, který je složený z Aznavourových zápisků a sentencí, úryvků z rozhovorů a vzpomínek, působí velmi kompaktně.

Slavný zpěvák byl ovšem sebevědomý muž, který si svou slávu uměl užít a také na ní zapracovat, velmi dobrý obchodník. I to ve filmu najdeme, jeho pochopitelnou mužskou ješitnost s níž snímal velké afiše se svým jménem a odlesky slávy v mnoha podobách.

FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU

Koná se od 19. do 25. 11. online na portálu Dafilms. Nabízí sedm snímků pro sedm festivalových večerů a bonusový program během celého trvání festivalu. Kromě zahajovacího filmu Aznavour a jeho svět uvede romantickou komedii režiséra Guillauma Braca Na palubu! či dokument Žena zachycující projekt Anastasie Mikové a Yana Arthuse-Betranda, v němž promlouvá více než dva tisíce různých žen z celého světa. V nabídce je též Léto 85 režiséra Françoise Ozona nebo film Provazochodkyně nad Prahou režisérů Václava Flegla a Jakuba Vovese dokumentující přechod francouzské provazochodkyně Tatiany Mosio-Bongongy přes Vltavu v rámci Letní Letné v roce 2019. Festival uvede i nejnovější film režiséra Costy-Gavrase Dospělí v místnosti, který zpracovává téma řecké krize z roku 2015. U příležitosti jubilea filmaře Jean-Luca Godarda, jenž 3. prosince 2020 oslaví 90 let, uvede festival snímek Obávaný režiséra Michela Hazanaviciuse.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...