Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

BBC nabídne uklidňující pořad o zvířatech. Provádět jím bude buddhistický mnich

Kultura

  16:00
LONDÝN - Pořad Mindful Escapes (Duchaplné úniky) nabídne pohled na nenásilnou a uklidňující stránku přírody kolem nás. Komentář k uklidňujícímu dokumentu do koronavirových časů obstaral mnich.

Lachtan - ilustrační foto foto: Alexandr Bílek

Příroda je krásná, ale umí být i násilná. Dokumenty o zvířatech většinou nezatajují ani násilné lovy nebo teritoriální boje, protože to prostě k přírodě patří. Časy depresí způsobených koronavirovou situaci si žádají jiný postup.

Lachtan během návštěvy novinářů v Marinelandu ve Francii.
Lachtan (ilustrační foto)

Nová dokumentární série místo násilí nabídne pohled na plavající slony, klidná a symetrická ptačí hejna nebo pomalu plavající velryby. Nový dokumentární pořad Duchaplné úniky: Dýchej, vypusť a obnov (Mindful Escapes: Breathe, Release, Restore) si dal za cíl diváka uklidnit a navodit mu dobrou náladu. 

Podle BBC se nápad zrodil díky koronavirové izolaci a z ní plynoucí zvýšené oblibě naučných pořadů o přírodě. „Není to jen o tom, že je pro lidi prospěšné být v přírodě. Prospěšné je totiž přírodu i sledovat,“ popsala za televizi Alice Keens-Soperová.

Nejslavnějším průvodcem po přírodě je sir David Attenborough, jenž namluvil například známou sérii Planeta Země (Planet Earth). BBC ale pro tento účel tentokrát najala Andyho Puddicomba, buddhistického mnicha a zakladatele aplikace Mindfulness, ze které nový pořad velmi volně vychází. Jeho komentář se zaměřuje méně na samotná zvířata na záběrech, ale víc na nabádání diváků ke správnému dýchání. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...