Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Beatles, Doors, Warhol i Hendrix se setkají na severu Čech

Kultura

  7:00
ÚSTÍ NAD LABEM - Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvádí taneční představení o kapelách Beatles a Doors. Své autorské dílo The Beatles - The Doors v dnešní premiéře oživuje ostravský choreograf Igor Vejsada.

Z generálky představení The Beatles - The Doors foto: ČTK

Představení tančí 17 členů ústeckého baletního souboru a další hosté. V rolích Beatles diváci uvidí Vladimíra Gončarova jako Paula McCartneyho, Róberta Királyho jako Johna Lennona, Marka Bobošíka jako George Harrisona a v roli Ringa Starra se budou střídat Filip Rybár a Paul Jetmar. Kromě Skujeniekse jako Morrisona hrají další členy kapely Doors opět Bobošík, Király a Jetmar. Mimo ně se v představení objeví také postavy Andyho Warhola, Janis Joplinové nebo Jimiho Hendrixe.

Představení, které prvně uvedl v Ostravě a poté část o Beatles samostatně v Olomouci a Polsku, musel Igor Vejsada pro potřeby Severočeského divadla upravit. "Soubor není početný, museli jsme udělat režijní a inscenační změny," vysvětlil.

'Živí' Beatles, Doors ze záznamu

Pro Vejsadu je hudba obou kapel srdeční záležitostí. "Pro mne je to citlivá věc, oslovuje mne a také tanečníky v ústeckém souboru a to je snad nejdůležitější, vždyť prostřednictvím tanečníků tak mé srdeční téma může oslovovat diváky," řekl šestašedesátiletý choreograf. K doslova "závislosti" na hudbě The Doors se přiznal i mladý tanečník Robert Skujenieks, který tančí roli frontmana kapely Jima Morrisona. "Příležitost tančit Jima Morrisona je pro mě splněný sen," dodal tanečník.

První část představení o Beatles doplní živá kapela, ústečtí The Boom v alternaci s Formani Memory. "Doors máme z pásku. Bylo by to velmi technicky náročné sladit reprízy v divadle s termíny další kapely," doplnil Vejsada. Pro tanečníky je podle něj mnohem obtížnější tančit na živou hudbu, kterou musí více vnímat než nahrávku.

Autoři: ,