Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Betlémské náměstí ožije uměním. Zpestří ho i 'gastrozážitek'

Kultura

  12:30
PRAHA - Na pražském Starém Městě se dnes uskuteční druhý ročník akce Betlémská kulturní noc. Jejím iniciátorem je Galerie Jaroslava Fragnera, která spolu s dalšími 16 kulturními institucemi či kavárnami sídlícími v okolí připravila program s mnoha kulturními akcemi z oblasti výtvarného umění, architektury, filmu, divadla a hudby.

Na Betlémské kulturní noci zahraje také kapela Kieslowski foto: Galerie Jaroslava Fragnera

Kromě Fragnerovy gelerie se na akci podílí například Náprstkovo muzeum, Divadlo Na zábradlí, Kino Ponrepo či dominikánský klášter při kostele sv. Jiljí. Kulturní program zahájí už ve 12 hodin Galerie Ztichlá klika jednodenní výstavou.

Poté se rozběhnou vernisáže, besedy, koncerty a performance, které budou propojovat kulturní i jiné instituce v okolí Betlémském náměstí. „Jsme rádi, že můžeme nabídnout široké žánrové spektrum akcí – komentované prohlídky, koncerty, besedy, divadelní a výtvarné performance a další,“ říká Klára Pučerová z pořádající Galerie Jaroslava Fragnera.

„Letošní novinkou, ze které máme velkou radost, je zapojení dominikánského kláštera a kostela sv. Jiljí, kde budou probíhat komentované prohlídky,“ dodává Pučerová.

Setkání s Načeradským, Králem i Wernischem

Návštěvníci se mohou těšit na neformální setkání s výtvarníkem Jiřím Načeradským u příležitosti jeho výstavy v Galerii U Betlémské kaple, koncerty Evy Vrbkové, kapel Špuntkvaně, Opera Viva, Kieslowski či rockové legendy Krausberry nebo originální živý hudební doprovod k westernům z časů němého filmu s Tomem Mixem v Kině Ponrepo.

Na programu jsou i komentované prohlídky dominikánského kláštera, autorské čtení Ivana Wernische, Petra Krále a Eugena Brikcia v Literární kavárně Řetězová a další akce. V kavárně Standard Cafe proběhnou projekce dokumentů studentů FAMU, například snímek Hájek na zámku, Petr v podzámčí od Apoleny Rychlíkové nebo film Paroubkové od Jana Látala. V Galerii Jaroslava Fragnera budou v 19 hodin vyhlášeny výsledky soutěže Young Architect Award za účasti architekty Evy Jiřičné.

Návštěvníky čeká i gastronomický zážitek. Občanské sdružení za oživení Prahy 1 KampaNula připravilo akci Prostřený stůl, který nabídne jídla a nápoje z okolních restaurací. Kromě této akce, jejíž výtěžek (vstupné 100 Kč) bude věnován postiženým Prahy 1, je celý program zdarma.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!