Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Boj za práva a rovnocennost. V nové minisérii si zahraje Cate Blanchettová

Minisérie Mrs. America (2020). Režie: Dahvi Wallerová. foto: HULU

Paní Amerika (Mrs. Amerika) je dramatickou sérií z neklidných sedmdesátých let. Stojí za ní oceňovaná Dahvi Wallerová. Premiéra proběhne 15. dubna.
  17:00

Sedmdesátá léta v Americe. Vláda se právě chystá prosadit dodatek o rovných právech (Equal Rights Amendment), který by zaručil stejná práva všem americkým občanům nehledě na jejich pohlaví. Když v tom na scénu přichází Phyllis Schlaflyová (Cate Blanchettová), zapřísáhlá konzervatička, nepřítelkyně feministek a potratů. Schlaflyová proti nařízení vedla velmi úspěšnou kampaň, čímž se dostala do přímého střetu s největšími feministkami té doby - Gloriou Steinemovou, Betty Friedanovou nebo Shirley Chrisholmovou. Nastává dramatický boj na politickém kolbišti.

Minisérie Mrs. America (2020). Režie: Dahvi Wallerová.
Minisérie Mrs. America (2020). Režie: Dahvi Wallerová.

Za seriálem stojí jako tvůrce Dahvi Wallerová. Ta je podepsaná pod dvěma úspěšnými seriály - nejdříve pod Zoufalými manželkami a později i pod Šílenci z Manhattanu (Mad Men).

V seriálu dále hrají Uzo Adubová, Elizabeth Banksová, Rose Byrneová, Kayli Carterová, Jay Ellis, Ari Graynorová, Melanie Lynskeyová, James Marsden, Margo Martindaleová, Niecy Nashová nebo Sarah Paulsonová.