Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

‚Čeká vás skvělý Johnny Depp a dávka nostalgie.‘ První reakce Grindelwaldovy zločiny chválí

Kultura

  18:00
PRAHA - Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny jsou pokračováním snímku Fantastická zvířata a kde je najít z roku 2016. Snímek se o víkendu představil prvním fanouškům a kritikům. Na recenze je stále uvaleno embargo, ale fanoušci již film hodnotí na sociálních sítích. Ti ho téměř jednohlasně vychvalují, ačkoliv někteří z nich filmu vytýkají přeplácaný děj.

Promo plakát na snímek Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. Johnny Depp jako Grindelwald stojí úplně v pravo. foto: Warner Bros.

Diváky na filmu nejvíce zaujala pořádná porce potterovské nostalgie. Ve filmu se objeví řada známých lokací z filmu o Harrym Potterovi, včetně školy čas a kouzel v Bradavicích. Fanoušci se setkají i z řadou známých postav. Jednu z nejhlavnějších, ředitele Bradavic Albuse Brumbála si zahrál herec Jude Law. Ve filmu se mihne i mladá Minerva McGonagallová (Fiona Glasscotová).

Mladý Mlok Scamander.
Nicolas Flamel.

Nadšené ohlasy sklidil také herecký výkon Johnnyho Deppa coby hlavního záporného hrdiny, černokněžníka Gellerta Grindelwalda. Deppovo obsazení bylo ale v počátcích natáčení nejisté, protože se provalilo, že měl herec fyzicky ubližovat své tehdejší manželce Amber Heardové. Fanoušci volali po jeho nahrazení a za Deppa se musela postavit sama autorka předlohy, spisovatelka J. K. Rowlingová a režisér David Yates.

Den nepřečtených knih. Nejvíce lidé odkládají Padesát odstínů nebo Harryho Pottera

„Johnny Depp je jako Grindelwald fantastický. Nezáleží na tom, jestli jste nováček nebo kovaný fanoušek série, protože je těžké odolat dechberoucím vizuálům, skvelé akci a výborným hereckým výkonům. Fantastické,“ ohodnotil film na Twitteru Simon Thompson.

„Grindelwaldovy zločiny jsem si užil mnohem, mnohem, mnohem více, než první díl,“ popsal svůj zážitek krátce uživatel s přezdívkou Fandom Ventures.

„Ten konec vám vezme dech! Depp je jako Grindelwald perfektní,“ napsal uživatel Scott Menzel.

Najdou se ale i opačné názory: „Grindelwaldovy zločiny jsou špatný a přeplácený zmatek. Tohle je dost možná nejhorší kouzelnický příběh od J. K. Rowlingová. Až na pár vyjímek je tohle fantastické zvíře pořádně mrtvé,“ myslí si Brendan Hodges.