Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Cenu Apollo získal zpěvák kapely The Prostitutes za sólové album

Kultura

  22:51
PRAHA - Britský zpěvák žijící v Praze Adrian T. Bell se stal vítězem čtvrtého ročníku Ceny Apollo za nejlepší album roku 2014. Člen české indie skupiny The Prostitutes uspěl se svým sólovým projektem Different World. O vítězi rozhodla na neveřejném zasedání před večerním ceremoniálem desetičlenná porota, která vzešla z hlasování publicistů.

Britský zpěvák žijící v Praze Adrian T. Bell se stal vítězem čtvrtého ročníku Ceny Apollo za nejlepší album roku 2014. foto: ČTK

„Adrian T. Bell nahrál písničky, které se nesou v trochu jiném duchu než skladby The Prostitutes. Jsou takové uhlazenější a z pohledu porotce mi přišlo, že má autor nějakou další vizi. Důležité také je, že se jedná o písničky schopné oslovit spoustu posluchačů, na první poslech jsou velmi příjemné,“ řekl člen poroty, hudební publicista Jaroslav Špulák.

PSALI JSME:

Jméno vítěze ve čtvrtek oznámili v holešovickém klubu Podnik v Praze, kde vystoupili i další nominovaní. Vedle Bella to byli Boris Carloff za album Morphosis, Lenka Dusilová a Baromantika (V hodině smrti), Dva (Nipomo), Kieslowski (Mezi lopatky), Skleník (Champagne Cork Pop) a Zrní (Následuj kojota).

Adrian T. Bell získal 60 tisíc korun od Ochranného svazu autorského (OSA) a sošku od výtvarníka Maxima Velčovského. Večerem v pražském klubu Podnik provedla herečka Johana Matoušková a hudební publicista a organizátor Cen Apollo Pavel Kučera. Z předávání byl pořízen dokument, který odvysílá 4. března ČT Art.

Cena Apollo:

Ceny české hudební kritiky Apollo se poprvé předávaly v roce 2011, tehdy uspěl písničkář a rapper Bonus s deskou Náměstí míru. O rok později zvítězil Boris Carloff s albem The Escapist a loni cenu převzali Bratři Orffové za nahrávku Šero.

Zpěvák z britského Newcastle vydal své první sólové album Different World v roce 2013. Ocenění kritiků i fanoušků, stejně jako různé ceny a nominace, získal už jako člen skupiny The Prostitutes za alba Get me out of Here, Hometown Zombies a Deaf to the Call. Ve své sólové desce se spojil s Michaelem Rendallem, který v minulosti spolupracoval například s kapelou Killing Joke nebo Paulem McCartneyem.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...