Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Češi jsou na chvostu evropských zemí v placení za streamovací služby. Pirátství jim ale nevadí

Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina. foto: NETFLIX

Nový dokument Českého statistického úřadu (ČSÚ) se zabývá využitím informačních a komunikačních technologií u české populace. Část je věnována i tomu, kolik procent Čechů si předplácí některou z online streamovacích služeb. Jiná část se zase zabývá internetovým pirátstvím. Na dokument upozornil server Filmtoro.cz.
  5:00

Na začátek nutno dodat, že poslední kompletní data v předplácení služeb pochází z roku 2018 a z nich tedy vychází evropské mezinárodní srovnání. Česko v něm rozhodně není nejlepší, protože u mladých tazatelů ve věkové kategorii 16-24 let přiznalo předplatné některé ze streamovacích služeb jen 6,4 % tazatelů. 

Podle provizorních čísel z letošního roku, která ČSÚ v dokumentu také uvádí, se číslo za dva roky zlepšilo na 10,5 % dotazovaných. I to je ale hluboko pod evropským průměrem, který již ve sledovaném roce 2018 činil 26,5 % a dnes je pravděpodobně ještě vyšší.

Nejlépe jsou na tom státy jako Dánsko, Finsko, Švédsko či Velká Británie, kde za sledované období počet předplatitelů v populaci přesáhl 50 %, u mladých často dokonce nad 80 %. 

Osoby v zemích EU a streamovací služby.

Češi ale téměř vedou v internetovém pirátství, tedy ochotě nahrávat a sdílet obsah na internetu. U toho jsou kompletní údaje dostupné i za rok 2019 a Česko se umístilo hned třetí se 44 % dotazovaných ochotných se na něm podílet. „Lepší“ už jsou jen Nizozemsko a Dánsko.

Osoby v zemích EU a nahrávání na internet.

Kompletní dokument k nahlédnutí ZDE.