Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česká filharmonie hledá talenty. Vypsala pro ně soutěž

Kultura

  12:30
PRAHA - Česká filharmonie chce oslovit mladé české muzikanty a komponisty. Vypsala přehrávku nazvanou Zahraj si s Českou filharmonií a skladatelskou soutěž. Jde zároveň o první příspěvek orchestru k nadcházejícímu mezinárodnímu projektu Rok české hudby 2014.

Dirigent Jiří Bělohlávek a Česká filharmonie foto: MAFRA - Radek Kalhous

Ti nejlepší hudebníci a pěvci budou moci s filharmoniky vystoupit ve Dvořákově síni Rudolfina na mimořádném koncertu, který se uskuteční 29. ledna příštího roku. Vítězná skladba ze soutěže se stane součástí repertoáru abonentních koncertů v jubilejní 120. sezoně 2015/2016. Autor vítězného díla navíc získá stotisícovou odměnu.

Přední český orchestr vedený světoznámým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem tím chce podpořit mladé talenty a přizvat je ke spolupráci. "Věřím, že na podzim najdeme skvělé mladé hudebníky a budeme překvapeni jejich kvalitou, technickou i výrazovou," uvedl Bělohlávek.

Podmínkou k přihlášení do přehrávky je česká státní příslušnost a věkové omezení do 21 let. Zájemci se mohou hlásit do konce října. Následně budou rozděleni do dvou věkových kategorií. Porotu budou tvořit samotní filharmonici i šéfdirigent Bělohlávek.

Skladatelé budou komponovat pro symfonický orchestr, nikoliv pro sólový nástroj či hlas s doprovodem orchestru. Dílo nesmí přesáhnout 15 minut, odevzdat ho mají do konce června příštího roku.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...