Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Chcete si zahrát ve filmu? Dokumentaristé Müller a Laňka chystají dokument Život v koronténě

Řezníček s kamarádem přivezli za peníze navíc jídlo také policistům. foto: Facebook Petra Řezníčka

PRAHA - Soudržnost Čechů, solidarita a úsměvy na tvářích jsou možná ještě nakažlivější než samotný koronavirus. Současná situace inspirovala dva české filmaře, aby z autentických domácích videí vytvořili dokumentární film. Ten bude po dokončení distribuován zdarma na internetu.
  16:00

Máte nějaké domácí video, které vás zachycuje například při šití roušek? Pošlete ho filmařům a můžete se objevit v chystaném dokumentu Život v koronténě

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman na jednání v Lánech.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Když jsme viděli, jak nedostatek roušek přiměl stovky lidí šít roušky doma a rozdávat je nejen svým blízkým, ale i zcela neznámým lidem, když jsme zaznamenali nabídky lidí, že budou seniorům pomáhat s nákupy, aby nemuseli mezi lidi, a když jsme pak viděli video z Itálie, kde lidé vyšli ven na balkony a hromadně zpívali navzdory tomu, čemu jejich země čelí, rozhodli jsme se sestavit dokument, který zachytí právě to, že i v těch infikovaných časech stále ještě nepřestali být lidmi,“ říkají režiséři Martin Müller a David Laňka.

„V dnešní době, kdy většina z nás natáčí mobilem videa, kdy zachycuje okamžiky vzácné i ty zcela obyčejné, a kdy si kvalita obrazu nijak nezadá s profesionální kamerovou technikou, je možné získat opravdu unikátní záběry, jejichž prostřednictvím můžeme zachytit chvíle, které ve zpravodajství většinou nenajdete,“ dodávají režiséři.