Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Chuť na mozky je nepřešla. Danny Boyle natočí ‚plnohodnotné‘ pokračování 28 dnů poté

Kultura

  14:00
LOS ANGELES - Britský režisér se po téměř dvaceti letech vrátí k jednomu ze svých nejoceňovanějších filmů, postapokalyptickému dramatu 28 dní poté. „Mám na to skvělý nápad,“ řekl v rozhovoru. Scénář napíše znovu Alex Garland. Půjde již o třetí díl série, ale druhý, natočený režisérem Juanem Carlosem Fresnadillem, byl i přes kladné recenze kasovním propadákem.

Cillian Murphy jako protagonista Jim. Snímek 28 dní poté (2002). Režie: Danny Boyle. foto: BFC

Kurýr Jim (Cillian Murphy) stráví po nehodě 28 dní v kómatu. Londýn, do kterého se probudí, už ale není tím městem, jaké si Jim pamatuje. Ulicemi se pohybují krveláční nemrtví, kteří se nezastaví před ničím, jen aby si z Jima kousek urvali. Děsivá podívaná sázela hlavně na tísnivou atmosféru. Podle kritiků, kteří film vynášeli do nebes, Boyle vlil čerstvou krev do žil žánru zombie hororů. 

Cillian Murphy jako protagonista Jim. Snímek 28 dní poté (2002). Režie: Danny...
Cillian Murphy (uprostřed) jako protagonista Jim. Snímek 28 dní poté (2002)....

Snímek i přes skromný rozpočet 8 milionů dolarů vydělal celosvětově o něco více než desetinásobek. Pořádně také odstartoval kariéru irského herce Cilliana Murphyho, kterého mohli diváci v poslední době vidět třeba i v roli Josefa Gabčíka ve snímku Anthropoid (2016).

V rozhovoru pro The Independent Boyle prozradil, že pracuje na dalším díle. K práci si přizval scenáristu Alexe Garlanda (Ex Machina, Neopouštěj mě), který pro něj napsal i původní film. „Alex a já máme pro třetí díl skvělý nápad. Je vážně dobrý,“ popsal. Možnost pokračování nicméně Boyle naznačoval již v rozhovorech z roku 2015

danny boyle

Druhý díl „série“ natočil v roce 2007 španělský režisér Juan Carlos Fresnadillo (Nezvaní hosté, Psicotaxi). Snímek 28 týdnů poté nenavazuje na příběh kurýra Jima a místo toho divákům předkládá novou hlavní postavu v podobě Dona Harrise (Robert Carlyle). Snímek je obecně považován za kasovní propadák, ačkoliv vydělal jen 64 milionů dolarů při rozpočtu 15 milionů dolarů

Poslední film Dannyho Boylea, hudební komedie Yesterday o světě bez Beatles, zamíří do českých kin ve čtvrtek 27. června. Měl také režírovat připravovaný film o Jamesovi Bandovi, ale od projektu kvůli tvůrčím neshodám odstoupil. 

pan režisér

dvaašedesátiletý britský filmař se proslavil především snímkem Trainspotting, zaujal ale i filmy Pláž, Steve Jobs či Milionář z chatrče. Posledně jmenovaný snímek získal osm Oscarů, včetně cen za nejlepší film a režii.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!