Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Clarinet Factory oslaví dvacetileté výročí dvojalbem a Hudbou z ticha

Kultura

  17:00
Dvě desítky let své existence slaví čtyřčlenná formace klasicky vzdělaných hudebníků Clarinet Factory dvojalbem Worx and Reworx. Nahrávka s hostujícím bubeníkem Alanem Vitoušem nabízí výběr ze skladeb Clarinet Factory, z nichž některé jsou vydány poprvé. Naživo kapela vystoupí například 12. a 13. února v Českém muzeu hudby v Praze v programu Hudba z ticha, kdy s ní vystoupí také výtvarník Petr Nikl a bubeník Alan Vitouš, který se podílel na několika jejích albech.

Clarinet Factory foto: Julie Kamenská

Druhý disk obsahuje remixy od osobností zahraniční i tuzemské elektronické scény.
"Pro některé lidi to bude překvapení, ale my remixy považujeme za skladby těch remixérů, i když je to přepracovaná naše hudba. Je to takový soubor nejrůznějších směrů v elektronické hudbě. Díky remixům jsme poznali novou scénu a nové lidi a sami si z toho nabíráme další inspirace," řekl klarinetista Jindřich Pavliš.

Hudba od klasiky přes jazz

Nahrávku kapely, jejíž tvorbu charakterizuje iniciátor vzniku Worx and Reworx Josef Sedloň jako "hudbu bez hranic - od klasiky přes jazz a etno až k volnomyšlenkářské improvizaci", pokřtili na konci ledna společně s jedním z remixérů, americkým multiinstrumentalistou Christopherem Willitsem na Nové scéně Národního divadla v rámci zahájení festivalu Spectaculare.

Členové Clarinet Factory, kteří jsou zaměstnaní v různých orchestrech, se znají skoro třicet let z konzervatoře. Přestože všichni studovali klasiku, ve volném čase za zabývali jinými žánry. "V každém žánru jsou nějaké kvality, nehaněl bych skoro nic, vždyť my jsme hráli i v dechovkách," podotkl klarinetista Luděk Boura.

ČTĚTE TAKÉ

Svoji originální hudbu Clarinet Factory nabídnou publiku například 12. a 13. února v Českém muzeu hudby v Praze. V programu Hudba z ticha s nimi vystoupí výtvarník Petr Nikl a bubeník Alan Vitouš, který se podílel na několika jejich albech. "Není to běžný koncert, protože má i svou vizuální stránku a posluchači se mohou aktivně zapojit," uvedl Pavliš. Na koncert Clarinet Factory nabídnou skladby ovlivněné remixéry, kteří je prý mimo jiné inspirovali k novému zvuku. Dokonce uvažují o pořízení různých technických "krabiček" na pódium. "Žádný náš koncert není stejný, vždy se přizpůsobujeme prostoru, publiku a naší náladě," sdělil Boura.

Kapela Clarinet Factory, jejímiž členy jsou vedle Pavliše a Boury také Vojtěch Nýdl a Petr Valášek, za dobu své existence vydala čtyři řadová alba (Echoes from Stone, Polyphony, Out of Home a Echoes of Colors), zabodovala společným projektem s Lenkou Dusilovou a Beatou Hlavenkovou Eternal Seekers a zahrála si mimo jiné s Bobby McFerrinem či Filharmonií Brno nebo Janou Koubkovou. "Naše nadžánrovost není nějakým plánem, spíše se tak nějak nevejdeme do žánrových škatulek. My to bereme jako normální hudbu, která si tu a tam zaexperimentuje. Sami se nijak nevymezujeme, ošahali jsme si i šansony s Radkou Fišarovou nebo jazz s Janou Koubkovou. Ale do toho jsme pořád hráli třeba Bachovy polyfonie," dodal Pavliš.

Autor: