Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Čtyřnohá oddanost. Dokument Psí láska vypráví o české musherce Janě Henychové

Snímek Psí láska (2020). Režie: Linda Kallistová. foto: MIA PRODUCTION

PRAHA - Jana Henychová si splnila sen. Chovatelka psího plemene husky se prosadila také jako musherka (jezdkyně na saních tažených psy). Její život a fascinující pohledy na zasněženou přírodu představí dokument Psí láska. Své premiéry se dočká na festivalu Jeden svět.
  16:00

Velká část filmu se odehrává za polárním kruhem, kde sledujeme ženu, pokoušející se jet nejdelší a nejnáročnější závod psích spřežení v Evropě - Finnmarksløpet. Jeho trasa měří 1 200 kilometrů a vede napříč horami severního Norska v době, kdy teploty dosahují i −40 °C. 

Snímek Psí láska (2020). Režie: Linda Kallistová.
Snímek Psí láska (2020). Režie: Linda Kallistová.

„Natáčet při závodě v Norsku, uprostřed zimy, se strachem o techniku, aby stejně jako filmaři nezmrzla… Byla jsem na ně zvědavá,“ svěřila se Jana Henychová, žena z Jizerských hor, která chová třicet huskyů a celý svůj život věnuje jim, dobrodružství a výzvám.

„Myslím, že náš film je o hledání štěstí a životní spokojenosti. I v prostředí, které může připadat většině lidí nekomfortní,“ dodává režisérka Linda Kallistová Jablonská. 

Film Psí láska bude mít premiéru na lidskoprávním festivalu dokumentárních filmů Jeden svět letos v březnu a v rámci tohoto uvedení proběhne několik exkluzivních projekcí za účasti Jany Henychové. Svoji distribuční premiéru bude mít 23. dubna 2020.