Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Detektivkář, který miluje Mozarta. Do Prahy míří spisovatel Deon Meyer

Kultura

  6:00
PRAHA - Jihoafrický spisovatel Deon Meyer, jehož thriller Ďáblova hora byl přeložen do osmadvaceti jazyků a získal několik literárních cen, bude v pátek 23. října podepisovat své knihy na autogramiádě v pražském knihkupectví Luxor na Václavském náměstí. Meyer představí také svou knihu 13 hodin, která vyšla česky v srpnu.

Spisovatel Deon Meyer foto: Johan Wilke

V románu Ďáblova hora přivádí autor na scénu vyšetřovatele Bennyho Grissela, který si až příliš pozdě uvědomí, že z něj alkohol udělal trosku a že případ, který mu byl přidělen, je jeho poslední šance, jak si udržet práci a možná získat zpátky manželku a děti. Děj se dále točí kolem bývalého vojáka Thobela, který přijde o syna a rozhodne se vzít spravdlnost do svých rukou, a luxusní prostitutky Christine, která prchá před pronásledovateli a vypráví svůj životní příběh knězi.

Benny Grissel čeká na čtenáře i v románu 13 hodin. Je už několik měsíců střízlivý a právě byl povolán k případu americké turistky ztracené v Kapském městě...

Deon Meyer: Ďáblova hora

Autor Deon Meyer (1958) se narodil v jihoafrickém městě Paarl a vyrůstal poblíž zlatých dolů v Klerksdorpu. Vystudoval historii a tvůrčí psaní, pracoval jako redaktor v novinách a jako textař v reklamní agentuře. První povídky publikoval časopisecky na konci smdesátých let, na vydání románu čekal až do roku 1994. Následovalo devět románů a dva soubory povídek, některé z nich sám přepracoval do podoby televizních scénářů.

Své knihy píše v afrikánštině. „Afrikánština je stále velmi živá. V JAR patří mezi devět oficiálních jazyků, je druhým nejpoužívanějším jazykem, hned po zulu. Nicméně angličtina se u nás stane velmi brzy předním jazykem,“ vysvětluje Meyer.

Jihoafrický rodák navštíví Českou republiku a Prahu poprvé. „Vím něco málo z historie... Třeba o nesmírně statečných činech českých partyzánů během 2. světové války, o Pražském jaru, o Sametové revoluci. Ale nejvíc ze všeho je pro mne důležitý fakt, že Mozart miloval Prahu - a Pražané jeho - a zde slavil obrovské úspěchy. Víte, já jsem Mozartem absolutně posedlý,“ říká spisovatel.

„Samozřejmě že znám i pana Krejčíře,“ dodává. „Přišel do Jihoafrické republiky ve chvíli, kdy byla moje země slabá a bezbranná vůči jeho kriminálním aktivitám. Jak se říká, byl ve správnou chvíli na správném místě – ve smyslu organizovaného zločinu, ve chvíli, kdy naše policejní složky procházely velkou proměnou a restrukturalizací.“

Autogramiáda Deona Meyera proběhne v Palácei knih Luxor v pátek 23. října od 17. hodin.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!