Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Disney dá bílému princi z Aladina vlastní film. Fanoušci se bouří a osočují společnost z rasismu

Princ Anders (Billy Magnussen). Snímek Aladin (2019). Režie: Guy Ritchie. foto: YOUTUBE

PRAHA/AGRABAH - Pro potřeby filmu Aladin filmaři vytvořili postavu prince Anderse (Billy Magnussen), která v původním příběhu nebyla. Už tehdy se fanoušci bouřili. Společnost jim nyní nasypala sůl do ran oznámením, že nenáviděný Anders dostane vlastní film na streamovací platformě Disney+. Pobouřené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.
  18:00

Představení prince Anderse na počátku letošního roku nebylo přijato úplně kladně. Na sociálních sítích fanoušci obviňovali filmaře z takzvaného whitewashingu (praktika dosazování bílých herců do rolí osob jiné rasy nebo etnického původu). Tím spíš, že Anders v příběhu rozhodně být nemusel, animovaná klasika, která sloužila jako předloha hraného Aladina, se dost dobře obešla bez něj. 

Zlý vezír. Snímek Adaldin (2019). Režie: Guy Ritchie.
Zlý vezír. Snímek Adaldin (2019). Režie: Guy Ritchie.

Aladin

Anders byl ale ostatně jen další Aladinův problém s rasismem. V lednu 2018 se sociálními sítěmi šířila informace, že filmaři nechávají komparzistům tváře potírat hnědou barvou.

Snímek Aladin měl i přes kritiku fanoušků v kinech ohromný úspěch. S rozpočtem okolo 183 milionů dolarů vydělal celosvětově více než jednu miliardu dolarů. Bylo by tedy příhodné natočit v nějaké formě pokračování. Společnost Disney si pro něj překvapivě vybrala nejvíce rozporuplnou postavu příběhu, Magnussenova prince Anderse.

K nelibosti fanoušků přispěl i fakt, že herec Mena Massoud, představitel hlavního hrdiny Aladina, v rozhovoru pro magazín The Daily Beast prozradil, že po filmu nedostal žádnou jinou roli a nemá práci. Proč tedy neudělat pokračování s ním? Fanoušci svou nevoli vyjadřují na sociálních sítích.

„Tak schválně, jestli jsem to pochopil. Mena Massoud se svěří, že nemá práci, ačkoliv v Aladinovi, filmu s ohromným obratem, hrál hlavní postavu. A co udělá Disney? Natočí nový film s bílým hercem v hlavní roli. Vůbec to nedává smysl,“ napsal na Twitter Nick Pulimenakos, editor webu Talkies Network.

„Takže jsme museli čekat deset let na samostatnou marvelovku o Black Widow, ale bílý týpek, který se v Aladinovi objeví na pět sekund, dostane vlastní film? To nedává žádný smysl,“ neskrývá rozhořčení Brianna Liebermanová.

K nesouhlasným hlasům se připojil na Twitteru i Martin Matamoros: „Ta nejvíc hloupá a nepodstatná role dostane vlastní film? To jako vážně?“ 

Exotické pohádky

Hraný Aladin Guye Ritchieho je přímým remakem (předělávkou) klasické animované pohádky z roku 1992. Ta je zase inspirovaná stejnojmenným příběhem ze sbírky Tisíc a jedna noc. Aladinův příběh z arabštiny přeložil v 17. století francouzský spisovatel a archeolog Antoine Galland.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...