Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Dítě sexuálním objektem? Newyorčanům vadí Balthusův obraz nezletilé dívky

Kultura

  11:52
NEW YORK / PRHA - Obyvatelé New Yorku podepisují petici za odstranění obrazu dívky z výstavy v Metropolitním muzeu umění. Obraz Thérèse sní podle nich sexualizuje děti a je nevhodný v současné atmosféře plné kauz sexuálního obtěžování. Muzeum obraz odstranit nehodlá.

Thérèse sní. Portrét Thérèse Blanchardové od malíře Balthuse. foto: MET

V roce 1938 namaloval malíř Balthus obraz Thérèse sní. Je jen jedním z řady jeho děl, která zobrazují nedospělé dívky. Právě proti tomuto dílu je ale namířena petice za jeho odstranění z výstavy.

„Malíř Balthus byl poblouzněn nezletilými dívkami. Tato malba nepochybně ze sexualizování dětí dělá věc přijatelnou,“ píše v popisu petice Mia Merrilová, její zakladatelka. Petice má v současné chvíli (6. prosince) již téměř 9,5 tisíce podpisů. Do cíle jí chybí jen dalších 5 stovek. „Je znepokojivé, že Metropolitní muzeum vystavuje s pýchou takový obraz. Naše prosba byl navíc muzeum neměla nijak poškodit vzhledem k velikosti sbírky,“ dodává Merillová.

Malíř Balthus na snímku z roku 1996.

V petici se zmiňuje i nevhodnost obrazu vzhledem k současné atmosféře plné skandálu sexuálního obtěžování. Podle Merrilové muzeum této nepříjemné situaci, ačkoliv možná nezáměrně, napomáhá.

Kenneth Weine, mluvčí muzea, oznámil, že se obraz odstraňovat nebude. Umění by totiž mělo reflektovat dobu. „Chvíle, jako je tato, poskytují příležitosti ke konverzaci. Obrazové umění je jedním z nejvýraznějších výrazových prostředků pro odrážení minulosti i současnosti.“

Balthusova díla vystavovalo v roce 2014 muzeum Folkwang v německém Essenu. Výstava ale skončila předčasně, když německý deník Die Zeit nazval Balthusovy obrazy pedofilním uměním. 

Balthus zemřel v roce 2001. Na pohřbu byl přítomný i tehdejší francouzský prezident Jacques Chirac a na poslední cestu ho vyprovodil zpěv Bono Voxe, frontmana kapely U2.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...