Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Drahý úspěch Nabarveného ptáčete. Film sice sbírá ocenění, zřejmě ale skončí v hluboké ztrátě

Kultura

  5:00
Film Václava Marhoula Nabarvené ptáče měl podle dostupných údajů rozpočet 175 milionů korun. Režisér se netajil tím, že shánění potřebných financí byla několikaletá peripetie a oslovování stovek subjektů. Snímek sbírá ocenění po světových festivalech, po finanční stránce však nemá šanci na návratnost a patrně skončí v hluboké ztrátě.

Režisér a herec Stellan Skarsgard. Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

Václav Marhoul i na zářijové pražské premiéře Nabarveného ptáčete přiznal, že se kvůli filmu zadlužil. Finanční peripetie okolo snímku trvaly pět let. Bylo potřeba získat peníze na vývoj díla a posléze i jeho natočení. Pomyslné záchranné lano přišlo v podobě České televize.

Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.
Herec Stellan Skarsgard ve filmu Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

„První instituce, o kterou jsem se opíral, byla Česká televize. Tehdy ještě pod vedením Jiřího Janečka. V roce 2010 jsme se potkali v Karlových Varech a Jiří vyhodnotil, že by to nemuselo být špatné. Podepsali jsme tehdy dost závažnou, ale předběžnou smlouvu a tato smlouva mě roky držela nad vodou, protože nešlo o malé peníze,“ přiznal Marhoul, jak připomíná web Expres.cz.

Česká televize na dotazy Lidovek.cz odmítla poskytnutou částku sdělit. „Náklady u jednotlivých projektů nezveřejňujeme, konkrétní částky podléhají obchodnímu tajemství,“ sdělila mluvčí televize Karolína Blinková.

Nabarvené ptáče do českých kin přivedlo 26 tisíc lidí. Nestačilo na volejbalovou komedii Přes prsty

Další, kdo na projekt přispěl, byly státní filmové fondy z Česka, Slovenska a Ukrajiny. Od toho českého dostal Marhoul 28,5 milionu korun. Původní přiznaný grant filmu byl jen 15 milionů a musel být navýšen.

Část peněz si režisér na film s hollywoodskými hvězdami Harveym Keitelem a Stellanem Skarsgardem půjčil i u blíže nejmenované banky. „Oslovil jsem všechny banky, abych si mohl půjčit. S moc velkým pochopením jsem se nesetkal. Jedna banka mi ale dala úvěr a za ten jsem celý film dotočil a dokončil. Nevím, jak jim to ještě vrátím. Každopádně bez nich by to nešlo,“ přiznal Marhoul na premiéře.

Je patrné, že ani zde nepůjde o malou částku. Podle svých slov Marhoul oslovil s nabídkou spolupráce na filmu 178 firem. Pohořel v Anglii, Francii i Německu. Nakonec se mu zadařilo doma. Mezi koproducenty, a tedy i sponzory Nabarveného ptáčete patří například Eduard Kučera, zakladatel české společnosti Avast, vyvíjející antivirové programy, nebo majitel softwarové firmy Software602 Richard Kaucký. Částky, jimiž přispěli, však známé nejsou.

Snímek se dočkal vesměs omezené kinodistribuce jen v Česku a na Slovensku, kde si souhrnně přišel na zhruba 13,2 milionu korun.

Žába pro Smutného, Bengálský tygr pro Marhoula

Nabarvené ptáče bylo uvedeno ve světové premiéře v hlavní soutěži letošního festivalu v Benátkách, kde film obdržel cenu studentské poroty. Byl také představen v sekci Special Screenings na festivalu v Torontu. Americkou premiéru měl na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu, kde dostal kameraman Vladimír Smutný cenu za nejlepší kameru. Na Mezinárodním filmovém festivalu v indické Kalkatě získal režisér Václav Marhoul cenu Golden Royal Bengal Tiger pro nejlepšího režiséra. Festival Camerimage v polské Toruni ocenil Václava Marhoula cenou mezinárodní kritiky FIPRESCI a Vladimír Smutný získal za kameru ocenění Bronze Frog. Z varšavského festivalu filmů s židovskou tématikou si Václav Marhoul odvezl cenu za nejlepší scénář a Vladimír Smutný cenu za nejlepší kameru.

Podle aktuálních údajů vidělo snímek Nabarvené ptáče v českých kinech téměř 100 tisíc diváků. Například americký hit Joker zhlédlo bezmála 500 tisíc českých diváků a českou komedii Vlastníci 120 tisíc.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!