Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Důstojné zakončení se zmateným příběhem. Nové Star Wars budí rozpaky

Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera (2020). Režie: J. J. Abrams foto: FALCON

PRAHA - Ve čtvrtek 19. prosince zamíří do českých kin devátý díl nejznámější sci-fi ságy na světě. Pár vybraných recenzentů a kritiků mělo možnost snímek již vidět a o své dojmy se kvůli embargu na recenze podělili alespoň na sociálních sítích.
  18:00

„Vzestup Skywalkera je rozhodně tím nejvíc zmateným filmem celé ságy. Hodně věcí se mi líbilo, ale první půlka filmu je tak zatížená příběhovou expozicí, novými příběhovými linkami, věcmi a postavami, že by to vystačilo na tři další filmy,“ napsal Mike Ryan z webu Uproxx.

Daisy Ridleyová jako Rey. Film Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019). Režie: J....
Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera (2020). Režie: J. J. Abrams

Nejasný názor na film má i Laura Prudomová ze známého zábavního webu IGN: „Stále zpracovávám Vzestup Skywalkera. Emoční výšky toho filmu jsou dechberoucí a spousta věcí vyjde přesně tak, jak má. Některá rozhodnutí filmařů ale působí tak, že se snažili napravit chyby předchozího dílu Posledního z Jediů. Něco zase vůbec nedává smysl. Potřebuji to vidět znovu.“ 

STAR WARS

„Vzestup Skywalkera je opravdu velké sousto. Působí to jako devět filmů v jednom. Tak devět dnů mi bude trvat, než to všechno vstřebám,“ myslí si editor severu Mashable Chris Taylor.

Zcela nadšený ale odešel Erik Davis, editor webu Fandango: „Neskutečné. Celý film. Vzestup Skywalkera je epické finále napěchované vším možným - akcí, dobrodružstvím, odpověďmi na otázky, humorem, srdcem a láskou. Celou druhou polovinu jsem měl slzu v oku. Úžasné zakončení příběhu rodu Skywalkerů.“

„Jsem rozcitlivělý, přemožený, překvapený, šokovaný a omráčený. Víc než tohle vše jsem ale šťastný. Díky Star Wars, že jsem to prožil ještě jednou,“ napsal blogger a komik Mark Ellis.

„Můj ty bože! Vzestup Skywalkera mě dostal. Nikdy mě žádný film tolik neuspokojil. Je to zcela důstojný konec ságy, která definovala můj život. Budete plakat,“ nešetří chválou bloggerka Jenna Buschová.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...