Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Číňané bojují s Mongoly, Češi zase s jednohlasým rychlodabingem videokazet

Kultura

  18:00
První zářijový týden míří do českých kin čtyři filmy. Hranou verzi klasické disneyovské pohádky doplní originální český dokument, pokračování tajemné teenagerské ságy a obnovená premiéra jednoho z nejkultovnějších kousků filmové historie.

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová. foto: DISNEY

Mulan
USA, režie: Niki Caro 

Animovaný snímek Legenda o Mulan z roku 1998 vyprávěl příběh titulární dívky, která předstírala, že je muž. V řadách čínské armády, kde byla jinak přítomnost ženy trestána smrtí, pak bojuje s mongolskými nájezdníky. Všechno samozřejmě po vzoru filmů od Disneyho končí tím nejlepším možným způsobem.

Nová verze by měla být o něco temnější podívanou plnou ohňů a soubojů na meče. V hlavní roli neohrožená dívky se představí herečka Liu Yifeiová (Krvavé císařství, Zakázané království). Samotného čínského císaře si zahrála akční legenda Jet Li (Polibek draka, Expendables: Postradatelní).

‚Vypadni, nebo do tebe napálím raketu!‘ Lukáš Bulava, režisér Králů videa, vzpomíná na éru rychlodabingu

Králové videa
Česká republika, režie: Lukáš Bulava

Návrat do dávno ztracených, ale rozhodně stylových časů! Videopřehrávače byly v českých domácnostech hitem v osmdesátých a devadesátých letech. Zahraniční filmy se do země dostávaly na pirátských VHS kazetách, často namluvené jen jedním člověkem. Tyto rychlodabingy dělané „na koleni“ mají své nesporné kouzlo.

After: Přiznání
USA, režie: Roger Kumlbe

Tessa a Hardin se milují. Dokonalý vztah, ve kterém záleží jen na samotném citu, je narušen, když se Tessa dozví o Hardinově temném tajemství z minulosti. Chlapec byl totiž bezcitným lamače dívčích srdcí. Tessa se navíc seznámí s někým, kdo je možná lepší než ten nepoddajný bouřlivák Hardin Scott. Vydrží tato láska? Vyhraje vášeň nad lží a nenávistí? Dozvíte se jen ve filmu After: Přiznání

Loni v Marienbadu - obnovená premiéra
Itálie/Francie, režie: Alain Resnais

V honosném barokním hotelu muž přichází na setkání se ženou, které jí přislíbil před rokem. Žena si na slíbenou schůzku nevzpomíná. Muž se ji tedy snaží znovu dobýt v labyrintu z mramoru a zlata, v němž se jakoby zastavil čas.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!