Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Michal Suchánek v roli ňoumy ničí americká velkoměsta

Kultura

  18:00
PRAHA - Druhý dubnový týden míří do českých kin pětice filmů. Pokračování německé komedie ze školního prostředí doplní katastrofický snímek podle videohry, česká komedie o nelehkém životě maloměstského úředníčka, izraelské válečné drama a finská variace na jednu z nejslavnějších gangsterských dvojic.

Úředník Pepa (Michal Suchánek) je takové české ťululum. Snímek Pepa (2018). Režie: Ján Novák. foto: Bohemia MP

Pepa

Pepa Novák (Michal Suchánek) je zhruba padesátiletý nudný úředníček v českém okresním městě. Má sice ženu Zdenu (Petra Špalková), ale dalo by se říct, že líbánky už mají opravdu za sebou a ona ho navíc neustále komanduje. Neposlouchá ho ani jeho dcera Zdenička (Natalie Grossová). V Pepovi se všechno musí zákonitě zlomit a on začne toužit po razantní změně svého života. Jenže jak na to? Jak znovu začít žít? Pepa je každopádně smolař a ať už to dopadne jakkoliv, vznikne díky tomu řada úsměvných příhod.

Fakjů pane učiteli 3

Filmové premiéry: Stalin si bere zelenou pilulku a probouzí se až ve vaně času

Učitel Zeki (Elyas M’Barek) již v minulosti dokázal, že jeho učební metody jsou sice netradiční, ale sladké ovoce přinášejí. Ve třetím díle čeká Goethovo gymnázium zkouška ohněm - žáci ubývají a blíží se extrémně těžké testy, které mají prověřit jejich připravenost před maturitou. Ředitelka velkomyslně hodí všechny problémy na krk Zekimu. Tohle sice nebude jednoduché, ale rozhodně to bude vtipné.

Rampage: Ničitelé

Davis Okoya (Dwayne Johnson) si vypěstuje silné přátelské pouto s gorilím samcem Georgem. George je inteligentní přátelská gorila, ale genetický experiment z něj učiní krveláčného a obrovského ničitele. Není jediný - zmutovaných zvířat je hned několik a řítí se Severní Amerikou. Po nich zůstávají jen trosky a spoušť. Situaci může zachránit právě jen Davis.

Foxtrot

Mladík Johnatan hlídá s partou vojáků opuštěný vojenský checkpoint kdesi v poušti na severu Izraele. Nudu si krátí čtením komiksů a líným sledováním projíždějících aut. To vše ale přeruší tragická událost s fatálními následky. Přímo v Tel-Avivu Johnatanovi rodiče přijímají smutnou novinu a zjišťují, co se vlastně na opuštěných checkpointech po celé zemi děje.

Miami

Snímek Thelma a Luisa je kultovním příběhem ženské gangsterské dvojice. Miami je pak jeho finskou variací - jako dospělé se setkají nevlastní sestry Angela a Anna. Angela dluží mafiánům peníze a Anna se ji rozhodne pomoct. Spolu se vydávají na dramatickou cestu za nabytím peněz. Je jasné, že to nebude příliš legální.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...