Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Filmový architekt Jan Vlček na výstavě OFFLINE nabízí život mimo síť

Kultura

  15:00
PRAHA - Jan Vlček výstavou svých filmových skic před dvěma lety otevíral nový prostor Dejvického divadla – ANTI.KVARIÁT. Letos v březnu se do něj vrací, tentokrát s ukázkami ze své volné tvorby.

Díla Jana Vlčka z výstavy OFFLINE. foto: Dejvické divadlo

Spolupráce Jana Vlčka s Dejvickým divadlem začala v době, kdy navrhoval výtvarné řešení televizního sitcomu Čtvrtá hvězda. Coby filmový architekt se podílel také na celovečerním debutu Miroslava Krobota Díra u Hanušovic i jeho následujícím filmu Kvarteto, který je právě před dokončením. Filmová a televizní tvorba zůstává pro Jana Vlčka prioritou, ve volných chvílích ovšem s nemenším entuziasmem a energií rozvíjí a objevuje nejrůznější výtvarné techniky. „Stále se věnuji filmu a televizi, připravuji několik moc zajímavých věcí. Film je týmová, skvělá a dobrodružná práce, kterou jsem vždycky chtěl a chci dělat,“ potvrzuje Jan Vlček a dodává: „Volnou tvorbu cítím jako svůj pokus o rovnováhu. Tak trochu jsem se teď vrátil zpět v čase ke klasické malbě a litografii, což je krásná, stará grafická technika, mimochodem vynalezená u nás v Čechách Aloisem Senefelderem.“

Díla Jana Vlčka z výstavy OFFLINE.
Filmový architekt a umělec Jan Vlček.

Projekt České století ukončí velkolepá umělecká výstava v Galerii Lucerna

V roce 2012 byl Jan Vlček za film DonT Stop poprvé nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin, podruhé se tak stalo v roce 2014 za film Díra u Hanušovic. Participoval například také na filmech Okresní přebor, František je děvkař, Lidice, Zoufalci, úspěšných seriálech České televize Já, Mattoni nebo Terapie II. pro HBO.

Jan Vlček: OFFLINE
Dejvické divadlo - ANTI.KVARIÁT

20. března - 20. dubna
Otevřeno denně

Autor: