Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Honey Boy boduje. Předem zatracovaný film vysmívaného Shii LaBeoufa uzemnil kritiky

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Americký film Honey Boy mohl být dalším projevem velkého ega „problémového“ herce Shii LaBeoufa. Kritici jsou z něj ale jednomyslně nadšení. Snímek navíc ve čtvrtek představil první ukázku. Oficiální americké kinopremiéry se dočká 8. listopadu.

Herec Shia LaBeouf jako svůj vlastní otec. foto: AMAZON STUDIOS

Drama Honey Boy se točí okolo vztahu mladého Shii LaBeoufa (ve filmu pod jménem Otis Lort) s jeho na alkoholu závislým a násilnickým otcem. LaBeoufova forma vyrovnání se s minulostí může být také to, že si ve snímku zahraje právě svého otce. Honey boy, název filmu, je LaBeoufova přezdívka z dětství.

Policejní identifikační fotografie Shia LaBeoufa
Herec Shia LaBeouf.

Premisa toho, že LaBeouf napsal svůj autobiografický snímek a ještě v něm sám hraje, zdvihla nejedno obočí filmového kritika. Herec je znám velkým egem a poměrně nevybíravým názorem na kritiky jeho děl. Jenže očekávaná katastrofa jako v případě jeho snímku Muž sestřelen se nekonala (viz dále). 

Podle kritiků je totiž film, který se poprvé představil už na festivalu v Sundance, fantastická podívaná s životní rolí pro LaBeoufa. Na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes má film v současné chvíli plných 100 % (39 recenzí). „Ohromující podívaná, která definuje celou LaBeoufovu kariéru. Honey Boy je těžká podívaná, ale diváka změní,“ myslí si Nathan McVay z blogu HeyUGuys

„Shia LaBeouf napsal scénář tohoto filmu. Zároveň ale dal sám sobě roli, která vedla ke zdaleka nejsilnějšímu hereckému výkonu celé jeho kariéry,“ míní populární filmová blogerka Danielle Solzmanová.

„Upřímně doufám, že je to start další etapy LaBeoufovi herecké kariéry,“ popsal svůj dojem Ethan Anderton z webu Slashfilm

Mladého Shiu ve filmu ztvárnil herec Lucas Hedges, stoupající hvězda stříbrného plátna. Předloni si zahrál hned ve dvou filmech nominovaných na Oscara - Třech billboardech kousek za Ebbingem a Lady Bird. Za snímek Místo u moře z roku 2016 byl dokonce sám na Oscara za vedlejší roli nominován.

Mé druhé jméno jsou problémy

Herec se proslavil hlavně díky své roli Sama Witwickyho ve filmové trilogii Transformers režiséra Michaela Baye. V loňském rozhovoru pro magazín Esquire ale nevybíravě prohlásil, že si trilogie neváží. „Ty filmy působily ku*va zastarale. Je těžké se do toho opřít, když víte, že filmy Transofrmers byly přesným opakem toho, co chcete v životě dělat,“ prohlásil. Jeden z posledních LaBeoufových filmů Muž sestřelen (Man Down), ve kterém si herec zahrál válečného veterána, prodal v Británii jeden jediný lístek do kina. 

Je ale pravdou, že svým zatím posledním filmem Borg/McEnroe (2017), kde ztvárnil výbušného světového tenistu Johna McEnroea ohromil diváky i kritiku.

Shia LaBeouf byl uplynulé dva roky v médiích vidět hlavně kvůli aktivistické kampani He Will Not Divide Us (On nás nerozdělí) namířené proti Donaldu Trumpovi. Na konci ledna 2017 za pomoci několika přátel realizoval uměleckou instalaci na toto téma v New Yorku. Zde byl také zatčen policií za údajný fyzický útok na přihlížejícího muže, se kterým se dostal do hádky. V roce 2014 LaBeouf obvinil fanynku, že ho na umělecké výstavě v Los Angeles znásilnila. V roce 2015 byl zatčen za opilectví na veřejnosti.

Shia LaBeouf tak až na výjimky platil za poměrně vysmívanou figurku hollywoodského filmu a problematického umělce obecně. Možná je Honey Boy právě tím snímkem, který změní jeho reputaci. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...