Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hudební přehlídka Struny podzimu tentokrát zajódluje

Kultura

  16:20
PRAHA - Ve světové premiéře uvede festival Struny podzimu vystoupení trojice umělců, která se věnuje novému podání známého jódlování. Trio Erika Stucky, Noldi Alder a Christian Zehnde kombinuje tradiční alpské vokální techniky s experimentálním hudebním projevem. Hlavní hvězdou přehlídky, která se v Praze uskuteční od 22. září do 20. listopadu, pak bude americká jazzová zpěvačka Cassandra Wilson.

Erika Stucky foto: Felix Streuli

Festival, který se vedle klasiky věnuje také jazzu i hudebnímu a pěveckému experimentu, zavítá kromě Stavovského divadla, Rudolfina a Pražské křižovatky i do Veletržního paláce. Přehlídku zahájí premiérový projekt Ivy Bittové a Pražské komorní filharmonie. Z dalších hostů pořadatelé vyzdvihují izraelského houslového virtuosa Gila Shahama či italského skladatele a pianistu Ludovika Einaudiho, který je srovnáván s minimalisty Philipem Glassem a Michaelem Nymanem.

Jazzová zpěvačka Wilson patří se svým kontraaltem k významným osobnostem současné světové jazzové scény. V rámci festivalu představí 31. října v Rudolfinu především jazzové standardy. Dalším debutujícím interpretem v Praze bude Einaudi, který podle uměleckého ředitele festivalu Marka Vrabce oslovuje široké publikum.

V premiéře uvede festival také hudební divadlo Schwarz auf Weiss známého německého skladatele a divadelního režiséra Heinera Goebbelse. O nastudování a provedení za přítomnosti autora se postarají komorní orchestr Berg a režijní tandem Skutr. Další českou premiérou bude melodrama Richarda Strausse Enoch Arden na slova anglického básníka Alfreda Lorda Tennysona a v provedení známého britského herce Michaela Yorka. Straussovo melodrama doplní klavírním cyklem Leoše Janáčka Po zarostlém chodníčku mladý český pianista Libor Nováček.

Přehlídka také tradičně nabídne pohled na tvorbu a umělce na prahu mezinárodní umělecké dráhy, tentokráte jazzmana Ondřeje Pivce. Zazní i konfrontace tradiční a moderní interpretace hudby na koncertu nazvaném 415 versus 442!. Čísla vyjadřují rozpětí tónů v jednotkách kmitočtu, jimiž se odlišují klasické a moderní ladění.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...