Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jak přežít koronavirus? Inspirujte se u Dustina Hoffmana nebo Bruce Willise

Dustin Hoffman ve filmu Smrtící epidemie (1995). Režie: Wolfgang Petersen. foto: Warner Bros.

LOS ANGELES - Hrozba koronaviru straší celý svět. S nákazami a pandemiemi se ale musí občas vyrovnat i svět filmový. Server Lidovky.cz přináší sedm případů nákaz, se kterými se museli filmoví hrdinové popasovat.
  5:00

Smrtící epidemie
1995, USA, režie:
Wolfgang Petersen
Virus: Motaba. Příznaky: silné příznaky chřipky, později selhání orgánů. Motaba má inkubační dobu v řádu několika hodin, do 24 hodin většinou zabíjí. 

Kalifornii pustoší neznámá nákaza, která byla do Ameriky zavlečena z Afriky. Virologové v čele se Samem Danielsem (Dustin Hoffman) hledají lék, ale do cesty se jim staví armáda. Ono to totiž se samovolně šířícím se virem bude možná jinak, než si všichni mysleli. 
Rada pro přežití: Nevěřit americké armádě. Co když chce ututlat biologickou zbraň? 

Kmen Andromeda
1971
USA, režie:
Robert Wise
Bakterie: Andromeda. Příznaky: téměř okamžitá smrt způsobená sražením krve.
Snímek podle románu spisovatele Michaela Crichtona, mimo jiné i autora Jurského parku, pojednává o smrtící mimozemské bakterii, která sráží krev svých obětí do podoby krystalek. Je znovu na vědcích, aby zachránili Zemi před zničením. Tentokrát to bude opravdu těžké, protože armáda se chystá bakterii zničit jadernou hlavicí. Uvolněná energie by ji naopak mohla posílit natolik, že by vyhubila všechen život na zemi...
Rada pro přežití: Nepoužívat jaderný arzenál. 

12 opic
1995
USA, režie:
Terry Gilliam
Virus: Kalavirus. Příznaky: horečka, bolest hlavy, závratě, zimnice. V pozdějších fázích vnitřní krvácení a selhání orgánů. Úmrtnost zhruba 95 %. 

Lidstvo se ve strachu krčí v podzemí. Během let 1996 a 1997 ho totiž vyhubil schválně vypuštěný virus. Lidstvo se ale se svým osudem nehodlá smířit a proto vysílá do minulosti „dobrovolníky“ z řad vězňů. Jedním z nich je i James Cole (Bruce Willis). Ti nemají virus přímo zastavit, ale zjistit, odkud se vlastně vzal. Vědci už se mají postarat o zbytek. Takhle dokonalý plán se přeci nemůže pokazit. Nebo může?
Rada pro přežití: Když všechno ostatní selže, odcestujte do minulosti. 

Nákaza
2011
USA/Spojené arabské emiráty, režie:
Steven Soderbergh 
Virus:  MEV-1. Příznaky: MEV-1 se chová podobně jako skutečný koronavirus. Na člověka se dostal také původně z netopýra. Virus je ale o poznání smrtelnější - během 29 dní ve filmu zabije nejméně 28 milionů lidí.

Jeden letmý dotek stačí k přenosu. Brutální virus zabíjí bez milosti vše, co mu stojí v cestě. Svůj původ má v netopýrech, kteří přenesli patogen na prasata a ta následně na člověka. Na léku se usilovně pracuje, ale virus kosí lidstvo takovým tempem, že se svět propadá do paniky. Jak se dá přežít ve společnosti, která se hroutí? To zjistí čerstvý vdovec Mitch Emhoff (Matt Damon).
Rada pro přežití: Těžko říct. Doufat, že vědci brzy vymyslí lék...?

Gamgi (Chřipka)
2013 
Jižní Korea, režie: 
Seong-soo Kim
Virus: H5N1. Příznaky: horečka, silná srážlivost krve projevovaná častým zvracením zčernalé krve, selhání orgánů.

Policisté v dodávce najdou rozkládající se těle ilegálních přistěhovalců. Ve chvíli otevření dveří se virus začíná šířit a kola osudu se dávají do pohybu. Několik nešťastníků, na které se film zaměřuje, se s nákazou musí vyrovnat po svém. Najdou lék dříve, než armáda město srovná se zemí? 
Rada pro přežití: To hlavní je rodina. Je důležité stát při sobě a mít se na koho spolehnout. 

Přenašeči
2009
USA, režie:
Alex Pastor, David Pastor 
Virus: nepojmenován. Příznaky: horečka, letargie, dehydratace, selhání orgánů.

„Pravidlo číslo jedna: za každou cenu se vyhýbejte všem obydleným oblastem.“ Neznámý virus pustoší Ameriku. Čtyři přátelé v podání Piper Perabové, Chrise Pinea, Emily VanCampové a Joshe Berryho unikají daleko od centra nákazy. Cesta za novým životem je provede skrz celý jihozápad USA. Tady se hraje o čas. Jenže před něčím se zkrátka nedá utéct. Zvlášť když si hrdinové navzájem nevěří.
Rada pro přežití: Ujíždět co nejdál, i když se to někdy nemusí podařit. 

Světová válka Z, Soumrak mrtvých, Resident Evil, 28 dní poté, Zombieland, Já, legenda...
Různí režiséři 
Virus:
různé. Příznaky: mění lidi na oživlé mrtvoly, krvelačná monstra, hrůzostrašné mutanty...

Některé filmové viry mají jednu věc společnou – z nakažených dělají příšery prahnoucí po lidské krvi. Konečný výsledek je ale vždy nevyzpytatelný. Soudě podle těchto snímků ale vždy spolehlivě pomáhá jedna věc – rána z brokovnice do hlavy. Pokud zrovna nemáte brokovnici, dají se v extrémním případě použít například kuchyňské náčiní, baseballové pálky nebo sekačka na trávu.
Rada pro přežití: Opatřete si pořádný arzenál. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!