Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Jaké je to být kosmonautem z Čech? Adaptace knihy Jaroslava Kalfaře se zhostí tvůrce seriálu Černobyl

Kultura

  19:00
LOS ANGELES - Režisér Johan Renck, který stojí kromě jiného za letošním seriálovým hitem Černobyl a několika epizodami historického seriálu Vikingové, dostane k adaptaci knihu Kosmonaut z Čech (v originále Spaceman of Bohemia). Tu napsal spisovatel Jaroslav Kalfař, který má nyní trvalé bydliště ve Spojených státech. Zprávu přinesl magazín Variety.

Jaroslav Kalfář - Kosmonaut z Čech. foto: Little, Brown and Co.

Jakub Procházka je chlapec, který je předurčen k velkému osudu. Právě jeho totiž vyšle malá zemička ve středu Evropy na jednočlenou misi k planetě Venuši. Vesmír je pustý a prázdný. Spojení se Zemí je brzy přerušeno. Jakubovi dělá na cestě společnost imaginární pavouk, se kterým vede debaty vážné a nevážné. Jakub netuší, že jsou mu ve vesmírných patách Rusové, kteří utajeně podnikají vlastní misi k Venuši...

Grafit ze střechy musí odstranit vozík. Minisérie Černobyl (2019). Tvůrce:...
Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård) a Valerij Legasov (Jared Harris) -...

Knihu Kosmonaut z Čech (česky vyšlo 2017, nakladatelství Plus) bude Renck adaptovat pod hlavičkou studií Free Association (které patří herci Channingu Tautumovi) a společnosti Tango Entertainment. O scénář se postará Colby Day, který se zatím podílel spíše na kratších nezávislých filmech. 

O své knize Kalfař řekl:Kosmonauta z Čech jsem musel napsat ze dvou důvodů: jednak kvůli mé fascinaci samotou jsem chtěl napsat příběh o té nejosamělejší osobě na světě, a zjistit, jestli je pro takového člověka naděje vrátit se zpět. Zároveň jsem chtěl napsat knihu, která by znovu naši zemi představila světovému publiku, a zajímala se nejen o českou minulost a současnost, ale i možnosti pro naši budoucnost.“

Projekt na sebe už jen díky zapojení Johana Rencka, který za režii Černobylu získal ceny Emmy, přitáhne jistě pozornost. Česko se ve světě kultury znovu zviditelní.