Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

James Blake získal Mercury Prize. Porazil favorita Bowieho

Kultura

  9:30
LONDÝN - Hudební cenu Mercury, která se uděluje za nejlepší britské nebo irské album roku, si odnesl talentovaný londýnský producent a zpěvák James Blake. Pětadvacetiletý umělec vyhrál se svým druhým studiovým albem s názvem Overgrown. Vítěze vybírali odborníci z hudebního průmyslu. Podle sázkových kanceláří bylo přitom favoritem album The Next Day slavného Davida Bowieho.

James Blake s hudební cenou Mercury. foto: ČTK

Blake proslul svými melancholickými melodiemi, do svých písní ale zapojuje i hiphop a elektropop. Jako vítěz ceny si odnesl odměnu v hodnotě 20.000 liber (611.000 korun). Při přebírání ocenění na koncertě v sále Roundhouse v londýnském Camdenu poděkoval zejména členům své kapely.

ČTĚTE TAKÉ

O hudební cenu Mercury soutěžilo celkem 12 nominovaných. Šestašedesátiletý Bowie byl nejstarším nominovaným v historii ocenění. The Next Day, které je jeho 24. studiovým albem, přerušilo desetiletou odmlku, během níž nic nevydal. Desku nahrával potají s producentem Tonym Viscontim. Bowie se předávání osobně nezúčastnil, pro přítomné ale připravil svůj videoklip.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...