Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

James Bond nebo Rocky. Jedno z největších hollywoodských studií zvažuje prodej kvůli koronaviru

Studiu MGM patří i filmy o agentovi 007. foto: FORUM FILM

LOS ANGELES - Deník The Wall Street Journal přišel s informací, že renomované studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) bude na prodej spolu se svým archivem filmů. Mezi jeho velké značky patří například James Bond, Rocky, Hobit nebo Hvězdná brána. Prodej je důsledkem krize filmového průmyslu způsobené pandemií koronaviru.
  14:00

Studio MGM vzniklo v roce 1924, když producent Marcus Loew spojil do té doby oddělená tři studia - Metro Pictures, Goldwyn Pictures a Louis B. Mayer Pictures. Studio zaštiťuje mnoho známých filmových značek, ale tou nejznámější je jistě filmová sága o agentovi 007. Za tou MGM stojí už od samotného počátku, filmu Dr. No (1962). 

Sean Connery ve filmu Z Ruska s láskou (1963).
Bondovka Není čas zemřít (2020). Režie: Cary Joji Fukunawa.

Právě koronavirové zdržení a nejistoty s poslední bondovkou, filmem Není čas zemřít, mohou znamenat, že renomované studio půjde do prodeje. Píše o tom deník The Wall Street Journal.

MGM si údajně prostřednictvím investičních bank Morgan Stanley a LionTree LLC říká o 5,5 miliard dolarů.  Částka kromě fyzického majetku zahrnuje i rozsáhlý filmový archiv a možnost neomezeně nakládat se všemi značkami pod MGM. Kromě Bonda jsou to například Rocky, Růžový panter, Hvězdná brána, Vikingové nebo trilogie Hobit režiséra Petera Jacksona. Studio podle informací očekává, že zájem projeví některý ze streamovacích gigantů.

Poslední hřebíček do rakve tradičních multiplexů? O odloženého Bonda mají zájem streamovací firmy

V uplynulých měsících se studio snažilo vyřešit své finanční problémy tím, že by prodalo jen práva na bondovku Není čas zemřít. Nikdo ale nebyl ochoten zaplatit požadovanou částku 600 milionů dolarů, ačkoliv nejspíš nebyla nijak přestřelená. 

Studio MGM si obrovskou finanční krizí prošlo už v roce 2009. Tu ustálo díky novým smlouvám s distributory. Zatím to ale vypadá, že aktuální krize už je opravdu nad jeho síly. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!