Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Jihlavský festival dokumentů připomene i Alaina Resnaise

Kultura

  6:00
Už za dva týdny se v Jihlavě sjedou diváci, filmaři i kritici, aby oslavili největší svátek autorského dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Mezinárodní festival dokumentů letos potrvá od 23. do 28. října a představí přes 200 snímků, z toho 57 v premiéře.

Ředitel MFDF Jihlava Marek Hovorka foto: ČTK

„Mezi premiéry bude patřit i desítka domácích titulů soutěžících v sekci Česká radost,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka. „Aktivně se podílíme na podpoře i distribuci dokumentárních filmů. Jsme spoluzakladateli prestižního spojení sedmi významných evropských dokumentárních festivalů s názvem Doc Alliance,“ dodal Hovorka.

Festival tradičně navštěvují zajímavé hosté z domova i zahraničí, letos to bude například . zakladatel nezávislé filipínské kinematografie Kidlat Tahimik, španělský režisér Albert Serra, který loni získal hlavní cenu v Locarnu, a čínský filmař Wang Bing, držitel cen z festivalů v Benátkách, Rotterdamu či Marseille.

„Desítky dalších tvůrců přijedou osobně představit své filmy a diskutovat o nich s diváky,“ dodal Hovorka. Znělku vytvořila legenda českého filmu Jan Němec, loňský držitel jihlavské ceny za přínos kinematografii.

V roce 2013 festival přivítal přes 2900 akreditovaných hostů, projekce navštívilo více než 30.000 diváků. Letošní ročník festivalu kromě již tradičních soutěžních sekcí Opus Bonum, Mezi moři, Česká radost a Fascinace představí dvě nové soutěže. Sekce Krátká radost zaměřená na krátkometrážní snímky získala soutěžní status, v další nové soutěži První světla ocení porota nejlepší debut uvedený v rámci Opus Bonum, Mezi moři a Česká radost.

Přehlídka ve znamení továren

Podle členky programové rady Andrey Slovákové nebudou chybět retrospektivy výrazných osobností a unikátní tematické sekce. A protože tvář této přehlídky výrazně ovlivní znak továrny, budou tři programové bloky zaměřeny na historii čs. továren, jejich vizualitu v experimentálním filmu a na její současné podoby. Část tohoto bloku bude uvedena na portálu Doc Alliance Films (dafilms.cz).

Jedna ze sekcí bude věnována filmaři Jiřímu Polákovi, který před srpnovou okupací Československa uprchl na ostrov Hormuz u pobřeží Perského zálivu. Patří k zapomenutým postavám československé kinematografie, na což upozorní výstava fotografií i představení výsledků pátrání po ztracených filmech, které vytvářel v Íránu.

Unikáty od Resnaise

Festival uctí památku předního francouzského režiséra Alaina Resnaise, který letos ve věku 91 let zemřel. „Už v roce 1946 se podílel na natáčení snímku Paříž 1900, který byl později označen za první esej v dějinách kinematografie,“ uvedl dramaturg David Čeněk. Většina jeho snímků uváděných letos v Jihlavě měla ve Francii jen pár projekcí, v Česku budou uvedeny vůbec poprvé.

Autoři: ,