Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Joe Cocker vystoupil v Praze, zazněly jeho nové skladby i covery

Kultura

  11:04
PRAHA - Převzatou skladbou Cry Me a River od americké zpěvačky a herečky Julie Londonové zakončil za ovací nadšeného publika svůj nedělní koncert v pražské O2 areně britský zpěvák Joe Cocker. Interpret proslulý svým jedinečným chraplavým hlasem zazpíval i další převzaté hity, například With a Little Help from My Friends z repertoáru slavných Beatles, i nové album Fire It Up, z něhož zaznělo sedm písní. Koncert podle pořadatelů navštívilo přibližně 5000 lidí.

Cocker se vrátil do Prahy po třech letech. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Do metropole se zpěvák, který v pondělí oslaví 69. narozeniny, vrátil po třech letech. Vystoupení bylo podobné koncertu na stejném místě v listopadu 2010, kdy zde prezentoval desku Hard Knocks i mnoho hitů ze své dlouhé kariéry od 60. let až po současnost.

Koncert bez řečí

Zpěvák se šestičlennou doprovodnou kapelou a dvěma výraznými vokalistkami se tradičně obešel bez velkých gest a efektů, skromná byla i projekce za jeho zády. Vystoupení nenarušoval ani žádnými proslovy, pouze v jeho druhé polovině představil členy doprovodné skupiny.

Joe Cocker

Cocker navštívil metropoli v rámci svého evropského halového turné Fire It Up. Stejnojmenné album obsahuje klasické soulové písně, balady i energické skladby. Umělec, jenž obdržel cenu Grammy, Zlatý glóbus i Řád britského impéria, s hudbou začínal jako bubeník. První vrchol popularity zažil v roce 1969 po vystoupení na Woodstocku. Poté prožil divoké období, kdy holdoval alkoholu i drogám. Za svou dlouhou kariéru stihl vydat řadu dobře přijatých studiových i koncertních nahrávek.

Vystoupení zahájila nová skladba I Come in Peace, poté následovaly další zhruba dvě desítky písní na pomezí rocku, popu, soulu, gospelu i blues.

Akustický blok i s Beatles

Velké nadšení vyvolala slavná balada You Are So Beautiful Billy Prestona i další píseň z repertoáru Beatles Come Together. Píseň You Are So Beautiful byla součástí krátkého akustického bloku, v němž Cocker zapíval i novinky You Don't Need A Million Dollars a Younger.

Coververze vždy byly Cockerovou silnou zbraní. Dokázala to například jeho verze skladby Unchain My Heart od Ray Charlese, která zvedla část diváků ze sedadel. Při závěrečné písni Cry Me a River se pak stovky lidí nahrnuly pod pódium a zahrnuly vystupující nadšeným potleskem.

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč