Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Jon Sníh ze Hry o trůny skončil na ‚odvykačce‘. Kit Harington má deprese z konce seriálu, je v luxusní ozdravovně

Kultura

  11:54
PRAHA - Kit Harington, hvězda nedávno skončeného seriálu Hra o trůny, nastoupil do luxusního ozdravného centra v USA kvůli stresu a nadměrnému užívání alkoholu. Podle webu pagesix.com, od kterého následně informaci převzala světová média, je představitel Jona Sněha od skončení natáčení v depresi, což vyústilo až v dobrovolnou hospitalizaci.

Jon Sníh neboli Aegon Targaryen (Kit Harington). Hra o trůny, 8. série, 6. část. foto: HBO

Dvaatřicetiletý Harington, který v seriálu jako jeden z mála působil po celou dobu a objevil se ve všech osmi sériích, strávil podle dostupných informací v ozdravovně Privé Swiss v americkém státě Connecticut už skoro měsíc. Britský herec v ní má podstupovat psychologická sezení, praktikovat meditaci a pokusit se co nejlépe srovnat se stresem. Pobyt v Privé Swiss podle webových stránek ozdravovny stojí měsíčně 120 tisíc dolarů (2,7 milionu korun).

Hra o trůny - 8. série: Jon Snow (Kit Harington).
Vždycky budeš mou královnou. Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) a Jon Sníh...

„Konec show ho opravdu tvrdě zasáhl. Na natáčení pracoval tolik let, takže po skončení ho přepadl pocit prázdnoty. Na klinice je hlavně kvůli zvládání stresu a vyčerpání a také kvůli alkoholu. Teď si potřebuje hlavně odpočinout,“ řekl americkému serveru zdroj blízký samotnému herci.

Haringtonova postava v seriálu prošla v posledních dvou sériích značným vývojem, když se Jon Sníh dal dohromady s královnou Daenerys Targaryen (Emilia Clarková), aby následně zjistil, že je jeho teta a v posledním díle Daenerys vrazil kvůli záchraně říše dýku do srdce.

Že byl Harington ze závěru seriálu rozhozený, potvrdil i v pondělí zveřejněný dokument HBO „The Last Watch“ o natáčení poslední série. V jednom ze záběrů je vidět, jak se představitel Jona Sněha rozpláče při čtení části scénáře, kde má Daenerys zabít.

„Tuhle show miluji víc, než jsem si sám dokázal představit. Pro mě to nebyla práce, ale život. Navždycky to bude nejlepší věc, na které jsem kdy pracoval. Všichni zde jsou má rodina a mám vás moc rád,“ říkal Harington krátce po poslední klapce seriálu plný emocí.

Krátce předtím mu za jeho působení osobně poděkoval jeden ze scénáristů D.B. Weiss.

„Bylo úžasné sledovat tě při práci nejenom pro nás tady, ale pro spoustu lidí na celém světě. Díky, že jsi byl Jon Snow a ještě víc ti děkuji že jsi byl sám sebou,“ řekl Weiss a Haringtona objal.

V nedávném rozhovoru pro magazín Esquire Kit hovořil o emocích, jaké ho při závěru natáčení přepadly.

„Při posledním natáčecím dni jsem se cítil dobře, ale pak jsem najednou začal zrychleně dýchat a udělalo se mi špatně. Když jsme pak dotočili poslední scénu, tak jsem se úplně složil. Byla to kombinace úlevy a smutku z toho konce. Když jsem si pak svlékal kostým, připadal jsem si, jako by mě stahovali z kůže,“ vyprávěl Harington.

O těžkých psychických stavech v průběhu a po skončení natáčení hovořili v nedávných rozhovorech také Maisie Williamsová (Arya Stark) nebo Isaac Hempstead Wright (Bran Stark).

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...