Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kapela DVA vydává album Nipomo, zní na něm oceán i chůze trávou

USA

  6:00
Inspirací pro album, které vychází zároveň v USA, byla dvojici hudebníků jejich cesta podél Pacifiku. Na desce tak zní oceán, ale i třeba chůze v trávě. Na turné po Česku a Slovensku vyrazí DVA na konci března.

Skupina Dva - Bára a Jan Kratochvílovi foto: Archiv DVA

"Na desce je zašifrovaná zpráva mimozemšťanů, kteří přistáli v talíři za městem Nipomo a odtud pak maskovaní za turisty cestují po celé Zemi a sbírají informace," popsali svůj nejnovější hudební počin Bára a Jan Kratochvílovi. I tuto desku nazpívali vymyšleným jazykem, jde prý o jejich vlastní verzi angličtiny, afrikánštiny a univerzální severštiny. Podtitul desky zní Hoew te survik Winter (Jak přežít zimu).

Nipomo je město v Kalifornii. Kromě inspirace indiánskou kulturou zvuk alba ovlivnily nahrávky z cesty po USA - Tichý a Atlantský oceán, chůze ve sněhu i hraní ping pongu. Ochutnávku z alba nabídli DVA už v prosinci písní Mulatu.

ČTĚTE TAKÉ

Album vychází u amerického vydavatelství Northern Spy Records a v Evropě na vlastní značce Label Home Table, s distribucí Indies Scope Records.

DVA od roku 2006 odehráli na 600 vystoupení, z toho velkou část v zahraničí. Za alba Fonók (2008) a Hu (2010) dostali ceny Anděl, za následující nahrávku Botanicula soundtrack (2012) cenu za nejlepší soundtrack k počítačové hře IGF Award 2012 v San Francisku. Byli také nominováni na UK Music & Sound Awards.

Dva: Bára a Jan Kratochvílovi

Na česko-slovenské turné k albu Nipomo kapela vyráží na přelomu března a dubna. Na některých koncertech s nimi bude hrát jako předkapela Monikino Kino, duo Petra Marka z kapely Midi Lidi a Moniky Midriakové.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...