Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Karanténa jako příležitost pro Netflix? Bude na tom spíše tratit, tvrdí analytička

Kultura

  5:00
Dalo by se předpokládat, že větší množství lidí doma během koronavirové pandemie budou hotové žne pro streamovací služby. Finanční expertka Laura Martinová ze společnosti Needham ale tvrdí, že Netflix naopak z celé situace vyjde z dlouhodobého hlediska špatně. Ve své analýze předkládá tři důvody, proč tomu tak bude.

Netflix (ilustrační). foto: Reuters

Jádrem všech budoucích problémů má být ekonomická nejistota. „Naši klienti by se rádi zorientovali v tom, jak se COVID-19 do budoucna projeví na akcích, které nyní vlastní. Případně na těch, které by si rádi pořídili do budoucna,“ uvozuje svou analýzu Martinová.

Seriál Daybreak (2019). Tvůrci: Brad Peyton, Aron Eli Coleite.
Snímek Manželská historie (2019). Režie: Noah Baumbach

První z důvodů je čistě pragmatický. Lidé sice mají díky koronaviru více volného času, ale všichni velcí hráči na poli streamovacích služeb (kromě Netflixu třeba HBO, Amazon Prime Video nebo Apple TV+) fungují na bázi měsíčního předplatného. To, že bude na službě mnohem více „nakoukaných hodin“ , firmě samo o sobě finančně nepomůže. 

Kromě toho má Netflix ze všech služeb předplatné nejdražší. Martinová odhaduje, že společnost jen za rok 2020 ztratí nejméně čtyři miliony předplatitelů jen kvůli tomu, že přejdou k často až o polovinu levnější konkurenci.

Aby se Netflix dále stabilně držel, museli by přibýt noví předplatitelé, což je v některých regionech skoro nemožné (třeba v USA si službu již předplácí 75 % domácností), jinde tomu může zabránit právě probíhající epidemie. Zde přichází analytička s druhým důvodem.

Mnozí lidé v současné krizi přichází o práci a finance. Například v Itálii nebo ve Španělsku se propouští v cestovním ruchu, celém odvětví služeb i velkých nadnárodních firmách. Streamovací služby se tak pro mnohé stávají „zbytečným luxusem“, když se díky jejich objednání člověk upisuje k placení fixní částky každý měsíc. Jiní z tohoto důvodu stávající předplatné zruší. Martinová odhaduje, že počet předplatitelů bude v době pandemie v nejlepším případě stagnovat. 

Třetí důvod tkví v tom, že společnost Netflix funguje na dluh. Odhaduje se, že rok 2020 zakončí v dluhu neuvěřitelných 70 miliard korun. Netflix existuje tak, že do něj neustále proudí obrovské peníze (cash flow) a to je lákavé pro investory. Čím méně peněz bude proudit, tím budou investoři obezřetnější a investice menší. 

Je nepravděpodobné, že by nynější pandemie Netflix položila. Vypadá to však, že ho nečeká ekonomický růst, ale utažení opasku.